Revista Sănătate

Noduli la tiroidă – ce e de făcut? Îi operăm sau îi ignorăm?

Noduli la tiroidă. Multe femei intră în panică la un asemenea diagnostic. Căci, cu dereglările glandei tiroide nu-i de glumă. La primele semne, e bine să dai fuga la medic. Neglijenţa duce la afecţiuni grave. Iar când mai există şi suspiciunea existenţei unor noduli la tiroidă, lucrurile se complică.

Mai toate femeile se plâng de probleme cu glanda’. Însă foarte puţine sunt cele care merg şi la medic, pentru a primi un sfat avizat şi un tratament corespunzător. Prin urmare, ajung în faţa specialistului atunci când, din nefericire, e prea tarziu. Sau când nu mai există alternativă de tratare şi e neapărat necesară o intervenţie chirurgicală. Ca să nu ajungi şi tu într-o astfel de situaţie, informează-te! La cea mai mică suspiciune de noduli la tiroidă, dă fuga la medic!
Deşi asimptomatici, nodulii tiroidieni există!

Ce mai sunt şi nodulii ăştia tiroidieni, de se teme toată lumea de ei? Ei bine, orice modificare în structura glandei tiroide poate fi un nodul. Motivul pentru care bagă spaima în cei vizaţi e faptul că ei dau semnalul unor afecţiuni. Deşi sunt benigni, adică nu prezintă risc cancerigen, nu trebuie trataţi cu indiferenţă. Interesant este că nu îşi fac simţită prezenţa. De cele mai multe ori, creează doar dificultăţi la înghiţit sau determină modificări ale vocii, ceea ce poate fi uşor confundat cu o răceală banală. În general, sunt descoperiţi în urma unor controale mai amănunţite, prin palparea regiunii gâtului sau prin examen ecografic.

De ce apar noduli la tiroidă? Din cauza lipsei de iod, fie din alimentaţie, fie din apa regiunii natale. Dacă nu primeşte un minim necesar zilnic de 150 micrograme de iod, organismul îşi cere drepturile. De aici şi sfaturile repetate ale specialiştilor de a se consuma sare iodată. În multe cazuri, nodulii nu necesită un tratament anume. Şi asta pentru că numai 5% dintre ei sunt canceroşi şi se extirpă chirurgical. Dar e posibil şi ca un nodul să producă hormoni tiroidieni în exces, ceea ce duce la apariţia hipertiroidismului, adică la hiperactivitatea glandei.
Când tragi semnalul de alarmă?

Cum spuneam, nodulii tiroidieni nu–şi fac simţită prezenţa. Uneori, se pot simţi la atingere sau chiar se văd ca o umflătură la baza gâtului. Numai când ajung să producă prea multă tiroxină, hormon secretat de glanda tiroidă, încep să se manifeste. Atunci, persoana afectată poate suferi o scădere bruscă în greutate, stări de nervozitate, poate avea puls rapid sau neregulat. Trebuie neapărat şi urgent consultat un medic de specialitate dacă nodulii se dezvoltă rapid, sunt duri la palpare, modifică vocea, îngreunează înghiţirea şi respiraţia, dezvoltă alţi noduli, mai mari, de natură limfatică, la gât sau sub maxilar. Ar putea fi vorba despre noduli maligni, adică din aceia canceroşi.

Dacă nu sunt trataţi în timp util şi corespunzător, nodulii determină complicaţii severe. Pe lângă neplăcerile banale cauzate de hipertiroidie, aceasta poate aduce cu sine afecţiuni ale sistemului cardiac, precum fibrilaţii, congestia inimii. Pe de altă parte, o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni împiedică asimilarea calciului în sistemul osos, ducând la fragilitatea oaselor şi, mai târziu, la osteoporoză.

Loading...