Revista Sănătate

Medicamentele amare folosesc mai mult decât siropurile dulci

Cei care sufera mucenicie de la crestini au mai mare plata chiar si decat mucenicii, daca sufera cu bucurie si nu judeca pe cei ce ii chinuiesc, ci le sunt recunoscatori pentru ca astfel isi rascumpara pacatele lor sau pentru rasplata de care se invrednicesc – daca nu au gresit in viata – si pentru cununa ce o vor lua de la Hristos prin mijlocirea acelora.

Cand omul patimas mustra pe cel egoist, este ca si cum ar lovi cu tunul in piatra de amnar si ar scoate foc. Dar daca unul ca acesta il mustra fara discernamant pe cel sensibil, mult se raneste. Aceasta ar fi ca si cum un om salbatic ar lua o perie de sarma groasa si ar curata o mica urdoare de la ochiul unui prunc., scrie produsemanastiresti.ro.

Tot astfel, cel care predica in mod egoist si cu tulburare cuvantul lui Dumnezeu se aseamana cu ariciul care duce boabe de struguri in tepii lui ca sa-si hraneasca puii, dar prin faptul ca se misca cu nervozitate, mai mult ii raneste – mai ales cand sunt sensibili –, decat ii hraneste.

Cei cu mult discernamant au o dragoste nobila si smerenie si chiar adevarul amar il indulcesc prin bunatatea lor, spunandu-l cu multa simplitate si folosind astfel mai mult decat prin cuvinte dulci, precum medicamentele amare folosesc mai mult decat siropurile dulci.

Din Cuviosul Paisie Aghioritul, Epistole, Editura Evanghelismos, p. 150-151