Revista Sănătate

Ai dureri de spate dimineața când te trezești din pat? Află adevăratele cauze ale acestei probleme!

Esential este sa dormi suficiente ore pe noapte, dar stiai ca si modul in care dormi isi poate pune amprenta asupra sanatatii? In continuare vom arunca o privire asupra celor mai comune opt pozitii de dormit si efectele lor asupra corpului.

Cea mai indicata pozitie de dormit!

1. Intins pe spate, cu bratele pe langa corp

Aceasta este considerata cea mai buna pozitie de dormit, deoarece solicita cel mai putin coloana vertebrala si gatul, cu conditia ca perna sa nu fie foarte inalta. Minusurile acestei pozitii de dormit sunt predispozitia crescuta pentru sforait si pentru apneea somnului.

2. Intins pe spate, cu bratele ridicate

Poreclita si pozitia „stelei-de-mare”, aceasta pozitie este si ea benefica pentru spate. Indiferent daca obisnuiesti sau nu sa dormi cu bratele incolacite in jurul pernei, dormitul pe spate poate preveni aparitia ridurilor faciale si a iritatiilor acneice. Principalul dezavantaj este acela ca, si in acest caz, dormitul pe spate poate agrava sforaitul si problemele de reflux gastrointestinal. In plus, ridicarea bratelor poate tasa nervii umerilor, provocand dureri.

3. Cu fata in jos

Dormitul pe burta poate imbunatati digestia, dar presupune inclinarea capului pe o parte pentru respiratie, ceea ce suprasolicita vertebrele si musculatura gatului. Dormitul pe burta mai poate genera si dureri de spate, avand in vedere ca arcul coloanei vertebrale nu este sprijinit suficient.

4. In pozitie fetala

Dormitul in pozitie ghemuit si cu barbia coborata catre piept poate parea confortabil, dar nu se numara printre pozitiile benefice pentru corp. De fapt, aceasta pozitie de dormit este considerata cea mai nepotrivita, deoarece suprasolicita atat spatele cat si gatul.

Ghemuirea exagerata poate si sa ingreuneze actul respiratiei. Singurele avantaje ale acestei pozitii de dormit sunt ca relaxeaza corpul in timpul sarcinii si ca reduce sforaitul.

5. Intins pe o parte, cu bratele pe langa corp

Dormitul intins pe o parte, cu bratele coborate pe langa corp, asigura cel mai bun suport pentru coloana vertebrala, ceea ce poate reduce durerile de spate si de gat, precum si simptomele de apneea somnului. Dezavantajul acestei pozitii este ca incurajeaza lasarea pielii, favorizand aparitia ridurilor faciale si lasarea sanilor.

6. Intins pe o parte, cu bratele ridicate

Aceasta pozitie de somn atrage beneficii similare dormitului pe o parte cubratele coborate pe langa corp. Totusi, indiferent de pozitia mainilor, dormitul pe spate poate cauza dureri de umeri si de brate ca urmare a vasoconstrictiei si a tasarii terminatiilor nervoase. Aceste probleme se pot accentua si mai mult atunci cand bratele sunt ridicate si intinse catre inainte.

7. Dormitul pe partea dreapta a corpului

Daca obisnuiesti sa dormi pe o parte, conteaza si ce parte a corpului alegi ca suprafata de sprijin. Dormitul pe partea dreapta a corpului poate agrava arsurile la stomac, in timp ce dormitul pe stanga poate pune presiune pe organele interne, mai exact pe ficat, plamani, si stomac (desi reduce mult simptomele de reflux gastroesofagian). Medicii sfatuiesc ca femeile insarcinate sa doarma pe partea stanga, deoarece astfel placenta este mai bine irigata cu sange.

8. Ajustarea pozitiei corpului cu perne

Indiferent ce pozitie de dormit preferi, poti folosi una sau mai multe perne suplimentare pentru a corecta dezavantajele acesteia.

De exemplu, persoanelor care dorm pe spate li se recomanda sa aseze o perna de dimensiuni mici sub arcul coloanei vertebrale, celor care dorm pe o parte, sa aseze o perna intre genunchi, iar celor care dorm pe burta sa aseze o perna sub solduri. Aceste ajustari asigura un mai bun suport pentru coloana vertebrala si pentru articulatiile solicitate de fiecare pozitie in parte.

Dintre pozitiile de somn ilustrate mai sus, tu pe care o preferi si care te ajuta sa dormi cel mai bine?

Loading...