Revista Sănătate

Nivelul scazut al acestei vitamine este direct responsabil de peste 200 de boli

Carenta de vitamina D este o problema globala, cu care se confrunta peste 80% din populatie, conform datelor statistice. In plus, de multe ori aceasta deficienta ramane subdiagnosticata. Medicii avertizeaza ca nivelul scazut de vitamina D este direct responsabil de peste 200 de boli.

Principala functie biologica a vitaminei D este mentinerea nivelelor normale de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului, contribuind la formarea si mentinerea oaselor puternice. Studiile recente sugereaza ca o cantitate suficienta de vitamina D diminueaza riscul de producere al cancerului de san, colon si al cancerului de prostata.

Deficitul de vitamina D este asociat si cu riscul crescut de sindrom metabolic, factor important pentru afectiunile cardiovasculare si cele cerebrovasculare. In ultimii ani se tot vorbeste despre legatura care exista intre lipsa vitamine D si aparitia diabetului zaharat. De exemplu, un studiu efectuat in Statele Unite arata ca o concentratie scazuta de vitamina D in sange se coreleaza cu o incidenta crescuta a diabetului zaharat.

Iata care sunt principalele riscuri ale deficitului de vitamina D:

Mentine imunitatea optima a organismului. Deficitul de vitamina D face ca imunitatea organismului sa fie deficitara. Cercetarile au aratat clar ca deficitul de vitamina D face parte din natura sezoniera a focarelor de raceala.

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia adecvata a calciului si s-a demonstrat ca reduce semnificativ riscul de fractura in doua moduri. In primul rand, ajuta la formarea de oaselor puternice, dar ea poate si sa imbunatateasca echilibrul.

Dupa cum arata mai multe studii, vitamina D joaca un rol important in mentinerea sanatatii plamanilor, fiindca ea are o serie de proprietati antiinflamatorii.

Potrivit unui studiu publicat in 2006 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, vitamina D are un rol important si in reducerea riscului de scleroza multipla.

Cercetarile au demonstrat o relatie inversa intre nivelele de vitamina D din sange si tensiunea arteriala ridicata (hipertensiunea arteriala). Cu alte cuvinte, cu cat este mai scazuta vitamina D, cu atat este mai mare tensiunea arteriala.

Fiind o vitamina solubila in grasimi, ajuta la reglarea functiei renale si joaca un rol foarte benefic in tratarea bolii renale.

Ajuta la reglarea dispozitiilor emotionale si previne depresia. Cu cat nivelul vitaminei D este mai scazut, cu atat este mai probabil sa te simti nefericit. Nivelurile scazute ale vitaminei D sunt asociate cu o incidenta mai mare a depresiei.

In ultimii ani, numeroase studii au corelat lipsa de vitamina D cu tulburari cognitive la barbatii si femeile in varsta. In plus, cercetatorii sustin ca persoanele in varsta cu niveluri foarte scazute de vitamina D sunt de doua ori mai mult supuse riscului de a face Alzheimer.

Principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt:

Stari de oboseala accentuata,
Dureri de spate sau slabiciune osoasa,
Stari de depresie,

Ranile se vindeca mai greu,
Dureri musculare,
Caderea parului,

Cum pot obtine mai multa vitamina D?

Exista cateva alimente care contin vitamina D:

Peste,
Ficat de vita,
Branza
Ciuperci
Galbenusuri de ou,

Lapte,
Cereale integrale,
Sucul de portocale,
Iaurtul,

Bauturile din soia,
Iata recomandarile din ghidurile internationale cu privire la cantitatea de vitamina D necesara pe zi, in cazul persoanelor sanatoase:

Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni – 1.000 UI/zi

Persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi

Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Deficitul de vitamina D se diagnosticheaza simplu, printr-o analiza de sange. Testul de sange care determina cantitatea de vitamina D in sange se numeste 25-OH-vitamina D.

Limitele normale al cantitatii de vitamina D din organismul unei persoane sanatoase sunt cuprinse intre 20 nanograme/ml si 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indica un deficit de vitamina D si implicit o suplimentare a vitaminei, dar numai la recomandarea medicului.