Revista Sănătate

Avertismentul neurologului Vlad Ciurea despre noua boală a secolului. Şi cei tineri au început să aibă probleme

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, a vorbit despre noile terapii care aduc speranță într-o boală degenerativă care afectează tot mai mulţi oameni pe mapamond. Totul are legătură cu stresul avertizează el.

Stresul zilnic ne omoară încet, dar sigur. Tot mai mulţi tineri suferă de boala Parkinson, o boală degenerativă care afectează neuronii ducând apoi la pierderea controlului asupra musculaturii.

„Din nefericire, numărul cazurilor de Parkinson s-a înmulțit, din cauza stresului zilnic. Oameni tineri au Parkinson. Ajung la neurochirurg. Noi avem centre în țară în care se poate opera Parkinson, să oprești acel tremur involuntar, care, mai mult, la emoție, poate să crească”, a spus Vlad Ciurea într-un interviu acordat pentru DC News.

Neurologul a mai precizat că se fac progrese semnificative în tratarea acestei maladii, inclusiv la noi în ţară.

„Da, sunt speranțe în terapiile regenerative. Eforturile sunt mari din toate punctele de vedere. Neurochirurgia a progresat foarte mult prin operațiile care se fac în anumite locuri în profunzimea creierului. Și aici operațiile stereotactice ne ajută și în acest moment.

(…) Se fac niște micro-electro coagulări în centrii care comandă, opresc mișcarea involuntară. Există centre foarte specializate în Europa. Am luat și noi informații”, a precizat Vlad Ciurea.

Primele simptome ale bolii Parkinson apar în mod normal după vârsta de 60 de ani. Anual, peste 300.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu această maladie degenerativă.