Revista Sănătate

Scoateți din priză aceste dispozitive imediat! Vă cresc factura la energie electrică

Valoarea din ce în ce mai mare a facturilor lunare la energia electrică se resimte în bunzunarele tututor europenilor, care se plâng tot mai mult de povara costurilor la energie. La acestea se adaugă prețurile astronomice la gazele naturale, pacură și alți combustibili.
Nici americanii nu se simt mai bine din acest punct de vedere. Potrivit U.S. Energy Information Administration, prețurile la energie electrică au crescut cu 3,9% în intervalul iunie- august 2022, comparativ cu prețurile din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Gobankingrates.

Pentru a ține în frâu facturile ar trebui să ne obișnuim să avem câteva obiceiuri simple, dar care ar putea face diferența la finalul lunii, când vine scadența. Reducerea facturii la electricitate poate fi la fel de simplă ca și aflarea surselor din casă care consumă cel mai mult.

Pentru a face acest lucru, puteți urma o formulă simplă pentru a determina câți kilowați-oră (kWh) folosește un dispozitiv într-o lună sau pe an. Apoi, încercați să găsiți modalități de a reduce pe cât se poate acest consum.

Puteți determina foarte ușor care aparate sau dispozitive electrice sunt „vampiri energetici”. Iată câteva modificări pe care le puteți face și care vor ajuta să economisiți o sumă semnificativă de bani la factura de electricitate.

Există anumite dispozitive care consumă energie chiar și după ce sunt „oprite”, iar aceasta este o problemă majoră. Trebuie să știți perfect care dintre ele continuă să consume energie chiar și atunci când nu sunt pornite – inclusiv computerul, televizoarele cu pornire instantanee, sistemele de sunet surround sau ceasurile digitale.

Experții estimează că aproape un sfert din energia utilizată într-o casă este consumată de dispozitive inactive care nici măcar nu sunt pornite. Se estimează că o gospodărie medie din California cheltuiește între 210 și 440 de dolari pe an pe așa numiții „vampiri energetici”.

În consecință, trebuie scoase din priză toate echipamentele și dispozitivele care folosesc energie în timp ce sunt inactive, ajustate setările de alimentare la unele dispozitive precum computerul sau televizorul și recurgeți la temporizatoare pentru prize.

Nu știți sigur ce dispozitive adaugă cea mai mare sarcină inactivă la factura de energie? Iată care sunt acestea.

Pompa de recirculare a apei calde
Conectați pompa de recirculare a apei calde la un temporizator și programați-o să se oprească atunci când nimeni nu folosește apă caldă, cum ar fi în toiul nopții.

Media- Box-urile
Multe case au mai multe media box-uri, iar asta va duce la un consum mai mare de energie. Luați în considerare deconectarea celor care nu sunt folosite în mod regulat, cum ar fi aparatul din camera pentru oaspeți. Pentru media-box-urile pe care le folosiți în mod regulat, luați în considerare conectarea întregului sistem (set-top box, televizor, difuzoare etc.) la o priză, astfel încât să se oprească deodată.

Echipamente audio/video
Dispozitive audio precum, amplificatoarele, boxele și receptoarele radio prin internet sunt destul de ușor de deconectat când nu sunt utilizate. Această operațiune simplă vă poate economisi până la 40 de dolari pe an.

Ventilatoarele
Scoateți din priză ventilatoarele atunci când nu sunt utilizate și, eventual, optați pentru un ventilator cu temporizator, astfel încât acesta să nu rămână aprins toată noaptea dacă nu este pus la treabă.

Lumini aprinse 24 din 24 de ore
Nu este nevoie să țineți lumina aprinsă non-stop dacă nu o folosiți. Stingeți luminile dacă nu e neapărat nevoie de ele sau fixați-le pe un cronometru, astfel încât să se stingă automat.

Televizoarele
Scoateți din priză toate televizoarele pe care nu le folosiți în mod regulat. Luați în calcul și dezactivarea setării „pornire rapidă” a televizorului pentru a economisi energie.

Computerul
Computerul nu consumă o foarte multă energie chiar și când este pornit. Cu toate acestea, nu ar fi rău să faceți și cu el ceva economii. Conectați computerul, monitorul, imprimanta, difuzoarele și alte accesorii la o singură priză, care poate fi oprită atunci când nu este utilizată. Stingeți computerul după cel mult 30 de minute de inactivitate și opriți-l ori de câte ori nu-l mai folosiți.

Acvariul
Principalul vinovat al consumului energetic al unui acvariu este încălzitorul său de apă. Deși s-ar putea să nu-l puteți deconecta în funcție de temperatura optimă pentru pești, luați în considerare plasarea acvariului într-o cameră bine încălzită, pentru a reduce costurile de încălzire.