Revista Sănătate

Semne că aveți cheaguri de sânge în artere; acționați rapid înainte de a provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral mortal

Semne că aveți cheaguri de sânge în artere; acționați rapid înainte de a provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral mortal.

Cheagurile de sânge care se formează în artere sunt foarte grave și nu trebuie ignorate, deoarece pot provoca afecțiuni extrem de grave, cum ar fi atacuri de cord sau accident vascular cerebral.

Potrivit Healthline, un cheag de sânge este o grămadă de sânge care se schimbă dintr-o formă lichidă într-o structură asemănătoare unui gel, formată ca mecanism natural al organismului pentru a opri sângerarea după o rănire. Aglomerările unui cheag de sânge conțin proteine, trombocite și celule.

Chiar dacă este un proces normal, medicii spun că un cheag ar trebui să se dizolve în mod ideal de la sine. Și când nu se întâmplă, coagularea poate forma o situație periculoasă și chiar pune viața în pericol. Chiar dacă un cheag de sânge imobil nu dăunează, există întotdeauna șansa ca acesta să se miște în fluxul sanguin și să provoace probleme.

Experții în sănătate spun că dacă un cheag ajunge prin vene către inimă și plămâni, se poate bloca și poate preveni fluxul de sânge.

Multe studii efectuate recent au afirmat că persoanele care au suferit de Covid-19 în ultimii doi ani au dezvoltat un risc mai mare de apariție a cheagurilor care pot provoca atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Chiar dacă nu există simptome vizibile ale recunoașterii unui cheag de sânge, atunci când simptomele apar, unele dintre ele sunt aceleași cu simptomele diferitelor alte afecțiuni.

Nu există nicio modalitate de a ști dacă aveți un cheag de sânge fără îndrumare medicală. Dacă cunoașteți cele mai frecvente simptome și factori de risc, vă puteți oferi cea mai bună șansă de a ști când să căutați o opțiune de specialitate.

Simptome vizibile la nivelul picioarelor sau brațelor

Cheagurile de sânge se formează în mod obișnuit în partea inferioară a picioarelor și a brațelor cu simptome precum:

Umflare și inflamație

Durere extremă în picioare și brațe
Zonă sensibilă
Decolorare

Specialiștii spun că aceste simptome depind în mare măsură de dimensiunea cheagului, dacă este mare, va fi multă durere. Dar pentru un cheag de sânge mai mic, de multe ori simptomele nu apar deloc.

Simptome în inimă

Când cheagurile apar în arterele inimii, cunoscute sub numele de tromboză a arterei coronare, pot întrerupe fluxul sanguin critic și pot duce la un atac de cord. Un cheag de sânge în inimă poate provoca simptome precum:

Durere extremă în piept
Amețeli
Dificultăţi de respiraţie
Durere în spate, gât și maxilar
Transpirație excesivă
Greață și amețeli
Creșterea ritmului cardiac

Simptome în abdomen
Cheagurile de sânge care se formează în zona abdomenului sunt cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă și pot provoca simptome precum:

Durere severă în burtă
Greață și vărsături severe
Sânge în scaune
Balonare si retentie de apa
Diaree
Acumulare de lichid în stomac

Simptome că aveți cheaguri de sânge la nivelul creierului

Un cheag în creier este cunoscut ca un accident vascular cerebral. Cheagul împiedică oxigenul către creier, ducând la hipoxie. Deoarece creierul nu poate supraviețui fără oxigen, afecțiunea poate provoca probleme grave de sănătate și chiar moartea.

Un cheag de sânge în creier va provoca simptome precum:

Paralizie totală sau parțială
Amorțeală sau slăbiciune în organism
Probleme în înțelegerea lucrurilor
Dezorientare
Probleme în vorbire și vorbire neclară
Dezechilibru
Durere de cap
Convulsii

Simptomele accidentului vascular cerebral sunt foarte asemănătoare cu cele ale unui atac de cord și, prin urmare, cel mai bine este să vă grăbiți la un medic dacă aveți aceste simptome.

Simptome în plămâni

Un cheag de sânge în plămâni este cunoscut ca o embolie pulmonară care poate provoca probleme severe de respirație. Unele dintre simptomele sale sunt:

Scurtarea bruscă a respirației
Durere în piept
Palpitații
Dificultăţi de respiraţie
Tuse cronică

Ce cauzează cheaguri de sânge?

Potrivit Healthline, cheagurile se formează din cauza:

Boală sau rănire
Fracturi osoase
Stil de viata sedentar
Tulburări genetice
Tulburări autoimune
Obezitate și supraponderalitate
Efectele secundare ale medicamentelor