Revista Sănătate

Cum să tratezi fibromul uterin cu remedii naturiste. Plante care mențin uterul sănătos și echilibrează hormonii

Fibromul uterin este cea mai întâlnită problemă ginecologică. Este o tumoră beningnă, adică necanceroasă și nu se poate transforma în cancer. Totuși, dacă e de dimensiuni mari poate da simptome supărătoare.

Fibromul uterin crește, de obicei, încet sau deloc. În multe cazuri, acesta se micșorează singur, mai ales după menopauză. Este posibil să nu aveți nevoie de tratament decât dacă sunteți deranjată de simptome. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai bun plan de tratament. Este posibil să aveți nevoie de o combinație de terapii.

În cazurile moderate până la severe în care simptomele sunt deranjante, se înrăutățesc sau nu sunt îmbunătățite cu medicamente, fibroamele pot fi tratate prin intervenții chirurgicale prin embolizare. Operația poate presupune îndepărtarea doar a fibromului sau a întregului uter, pe când embolizarea e o procedură nechirurgicală care elimină doar fibroamele, fără să afecteze țesutul sănătos.

Remedii naturale pentru fibromul uterin

Îngrijirea la domiciliu, modificările dietei și remediile naturale pot ajuta la micșorarea fibroamelor și la ameliorarea simptomelor. Modificările stilului de viață de mai jos sunt, de asemenea, importante în prevenirea fibroamelor.

Aceste tratamente naturale pot sau nu să vă ajute în cazul simptomelor fibromului, deoarece ameliorarea depinde de cât de severe sunt simptomele și de dimensiunea fibromului. Ar trebui să

discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca oricare dintre aceste opțiuni de tratament.

Pierdere în greutate

Un studiu clinic efectuat în China a arătat că obezitatea și excesul ponderal au crescut riscul apariției fibromului uterin. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele adipoase produc cantități mari de estrogen. Pierderea în greutate poate ajuta la prevenirea sau reducerea dimensiunii fibroamelor.

Nutriție

Dieta ta zilnică este un factor foarte important în tratarea fibroamelor. Alimentația potrivită vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți riscul. Anumite alimente pot ajuta și la ameliorarea simptomelor.

Alimente de evitat

Conform studiilor, consumul unei cantități mari de carne roșie crește riscul apariției fibromului uterin. Consumul de alcool crește, de asemenea, riscul.

Consumul în exces de carbohidrați rafinați și alimente cu zahăr poate declanșa sau agrava fibromele. Aceste alimente cresc nivelul zahărului din sânge. Acest lucru determină corpul să producă prea mult hormon insulinic. Evitați sau restricționați carbohidrații simpli rafinați precum:

orez alb, paste și făină;
sucuri acidulate și alte băuturi

cu zahăr;

sirop de porumb;
produse de patiserie (prăjituri, prăjituri, gogoși);
chipsuri;
biscuiți.
Alimente recomandate

Alimentele viu colorate, cum ar fi fructele și legumele, contribuie la reducerea inflamației și la scăderea riscului de fibrom. Adăugați aceste alimente în dieta dvs. zilnică:

legume și fructe crude și fierte,
fructe uscate,
cereale integrale,
orez brun,
linte și fasole,
pâine și paste din cereale integrale,
Quinoa,
verdețuri proaspete și uscate.

Vitamine și suplimente
Laptele și alte lactate pot ajuta la reducerea fibroamelor. Produsele lactate conțin cantități mari de calciu, magneziu și fosfor. Acești nutrienți pot ajuta la prevenirea creșterii fibroamelor.

Unele tipuri de vitamine pot ajuta, de asemenea, la reducerea creșterii și a dimensiunii fibromului. Cercetările confirmă faptul că riscul de fibrom poate crește dacă aveți cantități scăzute de vitamina D și vitamina A din surse animale, cum ar fi lactatele.

Fibroamele uterine pot agrava durerile menstruale, balonarea și crampele. O serie de vitamine pot ajuta la ameliorarea acestor simptome:

vitamina B-1,
vitamina B-6,
vitamina E,
magneziu,
acizi grasi omega-3.
Puteți găsi aceste vitamine în alimente, precum și sub formă de suplimente. Dacă doriți să începeți să încorporați suplimente în rutina zilnică, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe.

Controlul tensiunii arteriale
Un studiu olandez a constatat că poate exista o legătură între tensiunea arterială crescută și fibroame. Gestionați tensiunea arterială pentru a vă reduce riscul și pentru a vă îmbunătăți starea generală de sănătate:

Limitați alimentele cu sare sau sodiu adăugate,
Verificați tensiunea arterială în mod regulat și discutați cu medicul dumneavoastră,
Faceți mișcare regulat.

Remedii pe bază de plante
Remediile pe bază de plante pot ajuta la tratarea fibroamelor sau la ameliorarea simptomelor asociate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă aceste remedii funcționează și care este cea mai eficientă doză.

”Tratamentul medicamentos e de două feluri: naturist și hormonal, însă sunt, din păcate, tratamente simptomatice, care să reducă din sângerare, din durere, din disconfort, dar care nu au puterea să trateze fibroamele, doar le pot ține sub control. Să nu crească atât de repede, să crească mai încet,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.

Plantele pot interacționa cu alte medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua medicamente sau suplimente pe bază de plante.

Medicină tradițională chinezească

Remediile pe bază de plante sunt utilizate în medicina tradițională chineză pentru a încetini creșterea fibromului și pentru a trata simptomele. O formulă pe bază de plante se numește Guizhi fuling sau Gui Zhi Fu Ling Tang. Această formulă conține mai multe plante care acționează pentru a micșora fibromul uterin, pentru a echilibra nivelul hormonilor și pentru a vă menține uterul sănătos:

ramulus cinnamomi,
poria,
semen persicae,
radix paeoniae rubra,
radix paeoniae alba,
cortex moutan.
Ceai verde

Un bioflavonoid din ceaiul verde numit EGCG poate ajuta la reducerea dimensiunii și a numărului de fibroame. Acest lucru se poate datora capacității sale de a reduce inflamația și de a elimina toxinele din organism.

Chasteberry

Chasteberry, sau vitex, este luat pentru sângerări menstruale abundente și dreroase. Acest remediu pe bază de plante ajută la echilibrarea nivelului hormonal.

Coaja de isphagula, senna și ulei de ricin

Ierburile fibroase precum isphagula și senna sunt folosite ca laxative naturale. Adăugați aceste ierburi în apă sau suc pentru a ajuta la ameliorarea constipației.

Uleiul de ricin este un ulei din plante care poate fi luat ca supliment pentru a ajuta la constipație ocazională.

Alte remedii
Îngrijirea la domiciliu poate ajuta la gestionarea stresului, care poate agrava fibromele și starea generală de sănătate. Încercați aceste opțiuni de tratament care vă pot ajuta să controlați stresul:

comprese calde sau aplicarea căldurii locale,
băi calde,
yoga și exerciții fizice,
terapie prin masaj.

Alte tratamente
În majoritatea cazurilor, fibromele simptomatice sunt tratate cu medicamente hormonale, embolizare, intervenții chirurgicale și alte tratamente. Medicamentele ajută la micșorarea fibromului sau la ameliorarea simptomelor. Operația poate presupune îndepărtarea doar a fibromului sau a întregului uter.