Revista Sănătate

Specialiștii ORL explică de ce trebuie să încetezi să mai folosești bețișoarele de urechi

Bețișoarele de urechi sunt un obiect de igienă personală pe care mulți oameni le folosesc în mod regulat pentru a curăța urechile. Cu toate acestea, specialiștii în boli de urechi, nas și gât (ORL) avertizează că această practică poate fi dăunătoare pentru sănătatea urechilor și poate duce la probleme serioase. Iată de ce este important să renunți la utilizarea bețișoarelor de urechi:

1. Riscul de leziuni și perforare a timpanului
Una dintre cele mai mari riscuri asociate cu folosirea bețișoarelor de urechi este riscul de a provoca leziuni sau chiar perforări ale timpanului. Varful dur al bețișoarelor poate intra în contact cu timpanul, cauzând răni și leziuni care pot fi dureroase și pot necesita tratament medical.

2. Împingerea cerumenului adânc în canalul urechii
În loc să elimine cerumenul (căldura și glandele ceruminoase produc cerumen pentru a proteja canalul urechii de bacterii și alte impurități) din urechi, bețișoarele de urechi pot împinge cerumenul adânc în canalul urechii. Acest lucru poate duce la formarea unor blocaje de cerumen, care pot provoca senzații de urechi înfundate, pierdere temporară a auzului și chiar infecții ale urechii.

3. Risc de infecții ale urechii
Folosirea bețișoarelor de urechi poate duce la introducerea bacteriilor și a altor microorganisme în canalul urechii, crescând astfel riscul de infecții ale urechii. Acest lucru poate fi deosebit de periculos în cazul în care bețișoarele sunt folosite pentru a îndepărta un cerumen deja afectat de infecție.

4. Pericolul pentru sănătatea canalului auditiv extern
Canalul auditiv extern este delicat și sensibil. Utilizarea repetată a bețișoarelor de urechi poate irita și inflama pielea din canalul urechii, crescând riscul de apariție a afecțiunilor precum dermatita de contact și eczema a urechii externe.

5. Riscul de agravare a problemelor auditive existente
Dacă ai probleme auditive existente, folosirea bețișoarelor de urechi poate agrava aceste probleme, inclusiv pierderea auzului, tinitusul (zgomote în urechi) și senzația de urechi înfundate.