Revista Sănătate

Ce alcoolemie iese de la o bere? Test practic făcut de un polițist de la Rutieră

Alcoolemia după ce bei doar o bere te poate lăsa fără permisul de conducere. Un poliţist a făcut experimentul, a băut o bere, apoi a verificat cu aparatul etilotest ce alcoolemie are.

Alcoolemia din sânge, chiar şi după o bere, te poate lăsa fără carnetul de conducere. Alcoolemia cuprinsă între 0.01 și 0.40 miligrame la litru de alcool pur în aerul expirat reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă de 1305 lei și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Octavian Perțea, ofițer la Poliția Rutieră, a făcut un test practic pentru a le arăta șoferilor ce alcoolemie iese după ce consumi o bere. Acesta a băut o bere și imediat după ce a terminat-o a făcut un test cu un etilotest.

Valoarea afișată a fost de 0,28. „Nu mă așteptam să fie o valoare așa de mare. Probabil că e așa și din cauza faptului că am făcut testul imediat”, a spus polițistul.

Poliţistul a repetat testul după 15 minute. Etilotestul a arătat o valoare de 0,09 mg/l.

„Asta înseamnă că este contravenție (alcoolemie între 0,01 și 0,40 mg/l), se dă o amendă de 1305 lei și se suspendă permisul pentru 90 de zile”, a spus Octavian Perțea.

Polițistul a repetat testul după alte 15 minute, o jumătate de oră de când a băut berea. Etilotestul a arătat o valoare de 0,08 mg/l.

„Bineînțeles că aveți posibilitatea să solicitați recoltarea de probe biologice de sânge, dar între timp sunt convins că alcoolul a intrat și în sânge, deci probabil în sânge va fi alcoolemia mai mare”, a precizat polițistul.

După 45 de minute după ce a băut berea, polițistului i-a ieșit pe aparatul etilotest o alcoolemie de 0,06. La o oră după ce a băut berea, testul a arătat cifra de 0,05 mg/l.

Mai precizăm că legea interzice consumul de alcool înainte de a urca la volan în orice condiții. Chiar și o simplă bere îi poate transforma pe șoferi în pietoni, potrivit promotor.ro.