Revista Sănătate

Tipuri de dureri de sâni și cauzele care determină apariția lor

Ni se întâmplă foarte des să mergem la medic pentru un control de rutină și acesta să-ți pună un diagnostic care doar sună foarte complicat și grav, pentru că în realitate poate să fie vorba despre ceva banal și care poate fi tratat.

Un exemplu foarte bun pentru acest tip de situații este mastodinia. Aceasta înseamnă în termeni obișnuiți, durerea de sâni, care oricum este un motiv de îngrijorare puternic pentru orice femeie care se află în situația respectivă.

Uneori doar dacă ești puțin mai informat poți reuși să gestionezi așa cum se cuvine o durere de sâni. Pe lângă cauzele care sunt de mai multe tipuri, există și mai multe categorii în care putem să încadrăm durerea de sâni.

Unele dureri pot să fie ciclice tocmai pentru că se repetă, nerepetate și consistente. Aceste trei categorii sunt cât se poate de diferite între ele și nu există șansa să le confunzi.

Durerea ciclică are legătură cu menstruația și cu umflarea sânilor. După o anumită perioadă din adolescență nu ai cum să nu te obișnuiești cu aceasta.

Sânii se umflă în special în partea lor superioară și cel mai probabil nu îți oferă tocmai cea mai plăcută senzație.

Din fericire durerea și disconfortul nu durează foarte mult iar aria în care aceasta acționează nu este deloc extinsă.

O veste și mai bună este aceea că după prima sarcină pe care o vei avea, durerea de acest fel nu va mai fi resimțită nici măcar o zi de organismul tău.

Cât despre durerile aciclice sau neregulate, acestea se pot întâmpla în orice perioadă din lună, și au legătură doar cu glandele mamare și cu mușchii din zona sânilor.

În acest caz sânii nu ți se vor umfla nici un pic. Vei simți mai degrabă o senzație de usturime. Dacă ai în jur de 40 de ani aceste senzații sunt foarte firești pentru că organismul tău suferă o serie de schimbări pentru că urmează să se instaleze menopauza.

Un caz de durere mmară care trebuie să îți atragă atenția este acela în care te dor sânii și spre sfârșitul menstruației, mi ales dacă durerea a început cu câteva zile înainte de primele sângerări.

Asemenea dureri nu sunt normale pentru fiecare lună, indiferent de alte detalii. De aceea cel mai bine este să nu le neglijezi.

Trebuie să afli motivul exact pentru care te încearcă aceste dureri de sâni, pentru că la un nivel foarte redus, dar există riscul de cancer mamar.

Dacă durerea de sâni a depăși durata de două săptămâni atunci nu mai contează de ce și cum te dor, vizita la un medic specialist nu trebuie amânată.