Revista Sănătate

Obiceiuri zilnice care dăunează creierului

Depresia este una dintre acele boli care apare atunci când ne așteptăm cel mai puțin și mai ales, de foarte multe ori nici nu ne dăm seama cum aceasta ne-a invadat deja viața.

Toată lumea se așteaptă ca depresia să apară din cauza unor evenimente grave, majore. Acest lucru este adevărat, dar incomplet.

Depresia poate să apară și în timp, din cauza activităților pe care le avem în fiecare zi. Fiecare mișcare sau acțiune cu care deja ne-am obișnuit, își pune amprenta pe starea noastră de spirit fără ca să ne mai dăm seama.

Timpul pe care îl petrecem în fiecare zi pe internet, postura pe care o adoptăm, și nu numai, toate aceste mici detalii își pun amprenta asupra noastră zi de zi.

Felul în care mergem reflectă într-un fel starea noastră generală de sănătate. De exemplu, s-a făcut un experiment care să demonstreze acest lucru.

Niște subiecți au fost rugați să adopte o postură cu umeri lăsați și un mers mai greu. Aceștia la final au recunoscut că au simțit o serie de stări foarte incomode.

Pe de altă parte, cei care au fost conștienți de felul în care au mers, pentru că erau foarte relaxați s-au simțit vizibil mai bine.

Iar asta nu e tot. Cei care au mers aplecați și-au amintit doar lucruri rele din trecutul lor.

Dacă te regăsești în descrierea primului grup e suficient doar să mergi cu umerii drepți, cu bărbia sus și să fii pozitiv.

Chiar dacă ți se pare ciudat, și persoanele care fac poze pentru orice văd sunt predispuse depresiei.

Cu cât mai multe poze faci, cu atât îți vei aminti mai puține lucruri despre acele momente fotografiate.

Și pentru această concluzie a speecialiștilor avem un experiment. Un grup de subiecți a fost dus la muzeu. Au văzut mai multe exponate iar pe unele le-au putut chiar fotografia.

La finalul turului au descris mult mai ușor piesele de muzeu pe care doar le-au văzut, fără să le fi făcut și poze.

Nu faci mișcare destul de mult. Doar trei zile din săptămână dedicate sportului te pot scăpa de stări de anxietate sau depresie.

Specialiștii au studiat comportamentul a peste 11 mii de oameni. S-a constatat faptul că cei care aveau un mod sedentar de viață erau mult mai predispuși stărilor de depresie.

Cei care mai făceau mișcare nu aveau aceste simptome. Pentru că mișcarea făcută cu regularitate scade riscul de a dezvolta depresie cu cel puțin 6%.

Nu vobim despre eforturi foarte mari. Este suficient doar să te plimbi constant, să îți dezmorțești corpul dimineața, să preferi scările în locul unui lift.