Revista Sănătate

Soluții pentru reducerea stresului

Foarte multe locuri de muncă sunt de așa natură încât mulți oameni folosesc telefoanele mobile sau calculatoarele ca să își facă treaba timp de 8 ore.

În plus folosim toate aceste dispozitive și în afara biroului, acasă sau chiar pe străzi. În concluzie nu se poate ca ochii noștri să nu aibă de suferit din cauza folosirii excesive a tuturor acestor aparate.

De multe ori ni se încețoșează privirea, vedem diferite pete sau chiar dublu. Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că avem probleme de vedere.

Tulburările de vedere, pentru că așa se numesc semnele enumerate mai sus, prevestesc despre anumite boli interne sau despre unele de natură cronică.

Poate să fie vorba de exemplu despre cataractă. Această boală afectează mai ales persoanele de vârsta a treia.

Vederea dublată și încețoșată sunt printre cele mai importante și mai evidente semne că bolnavul suferă de această afecțiune.

Glaucomul apare atât în mod neașteptat cât și treptat, dacă vorbim despre glaucomul de tip închis.

În cazul în care suferi de stări de vomă și te doare foarte tare capul fără oprire, și dacă vederea a scăzut brusc trebuie să mergi urgent la un consul la medicul specialist.

Dezlipirea de retină
Partea bună este că această boală nu are semne care să o facă dureroasă. Sunt afectați cel mai des bărbații, mai ales după vârsta de 40 de ani.

Valul din câmpul vizual este un semn de îngrijorare însă.

Tumorile cerebrale
Acestea sunt strâns legate de tulburările de vedere: ceața, luminițele, pierderea temporară a vederii. De asemenea sunt asociate și cu dificultate locomotorie, sau de vorbire și cu stări de vomă.

Accidentul vascular cerebral
În cazul acestei afecțiuni vederea devine dublă și scade acuitatea vederii sau scăderea subită a vederii plus o altă serie de simptome.

Cum ar fi tulburările de auz, incapacitatea de a mai simți gustul, confuzia, amețeala, amorțirea membrelor și respectiv dificultatea în mers.

Migrena
Aceasta se manifestă prin durerile de cap foarte intense, dar doar pe o singură parte, combinate cu luminițe sau cu puncte negre.

Hipertensiunea arterială
În primul rând, cele mai importante semne sunt durerile de cap foarte puternice și amețeli.

Dar pe lângă acestea mai pot să existe puncte luminoase sau negre în câmpul vizual. Acest lucru înseamnă că din cauza presiunii mari a sângelui din vasele de sânge care irigă ochii de fapt îi afectează.

Acuitatea vizuală scade brusc în cazul în care hipertensiunea arterială afectează
vasele de sânge care se află în retină.

Aceasta este zona din spatele ochiului care focalizează imaginile. Medicii numesc această afecțiune retinoptie hipertensivă.

Hipotensiunea arterială
Dacă vederea îți este tulburată din senin, ai stări de amețeală, leșini sau ți se face greață, cel mai probabil ți-a scăzut tensiunea arterială.

Diabetul zaharat
Este una dintre bolile care se complică pe parcursul timpului. Se deteriorează pe rând, toate vasele de sânge din organism.

În primul rând este vorba despre vasele de sânge de la picioare. Așa a apărut și una dintre complicații ce poartă numele de piciorul diabetic.

De asemenea, apare și vederea încețoșată, care se numește retinopatia diabetică. Principala cauză constă în faptul că sunt afectate anume vasele de sânge care irigă retina.

Dar acestea nu sunt singurele cauze pentru care ni se încețoșează privirea. Mai poate să fie vorba și despre anumite infecții, inflamații sau traumatismele care afectează ochii.

Flocoanele sunt particule mici care intră în câmpul vizual. Dar de fapt acestea sunt în interiorul ochiul și nu în exterior, așa cum pare la prima analiză.

La început acestea sunt inofensive, dar în cazul în care numărul lor se mărește trebuie consultat un medic.

Nictalopia este afecțiunea care înseamnă pierderea vederii pe timpul nopții.

Nevrita optică este o inflamație a nervului optic. Acest lucru se întâmplă dacă ți-a infectat ochiul sau în cazul în care suferi de scleroză multiplă.

Durerea se manifestă doar dacă este atins ochiul.

Tulburările de vedere mai pot să aibă loc și în cazul în care te expui la anumiți factori de risc cum ar fi de exemplu vântul, dar și dacă iei anumite pastile care au acest efect secundar. De aceea este bine ssă te informezi în legătură cu acest aspect chiar de la medicul specialist.

În funcție de problema pe care o ai poți să mergi la opticieni, la optometriști sau la oftalmologi.