Revista Sănătate

Cauzele, semnele și tratamentele sindromului colonului iritat

Cum știi că ai colonul iritat? Dacă ai pentru mai mult de 3 luni tulburată funcția digestivă. În cazul în care suferi de orice afecțiune gastroenterologică riscul crește și mai mult.

Specialiștii spun că aproximativ 25% din populația lumii suferă de sindromul colonului iritat. Și această cifră este în continuă creștere.

În plus, peste jumătate dintre persoanele care au primit acest diagnostic sunt femei. Și dintre acestea ele mai multe au între 20 și 50 de ani.

Aceste numere sunt cu aproximație pentru că nu toată lumeaa ajunge la medic chiar dacă semnele sunt foarte evidente.

Mulți le ignoră sau se tratează acasă folosind surse îndoielnice. Simptomele acestei boli sunt foarte diferite de la caz la caz.

În primul rând este vorba despre durerea abdominală. Aceasta poate să fie ușoară și suportabilă, dar poate să se transforme foarte ușor și în crampe insuportabile.

Cel mai des acest tip de durere apre după masă și se termină după câteva zeci de minute. De asemenea apare și constipația, iar scaunele sunt eliminate foarte greu din organism.

După acest moment dispar și durerile sau cel puțin această senzație o resimt cei afactați de boală.

De obicei după constipație urmează și câteva zile doar de diaree. Dar de fapt aceasta este o diaree falsă pentru că de fapt este vorba despre un lichid caracteristic colonului iritat.

Mucusul care însoțește masele fecale reprezintă un alt semn de bază în cazul colonului iritat.

La fel de prezentă în organism este și balonarea care apare în anumite zone sau peste tot în abdomen.

Atunci când gazele sunt eliminate, pacinetul poate simți o ușurare și o stare de mai bine.

Alte simptome pe care le pot simți cei bolnavi sunt: senzația de prea mult după o cantitate mică de mâncare, senzația de vomă sau reflux gastro – esofagian.

O altă categorie de pacienți se simt foarte plini după ce mănâncă oricât de puțin, de distensii abdominale, de disconfort și îi deranjează hainele pe care le poartă.

Printre principalele semne legate cu sindromul colonului iritat se mai găsesc somnolența, dureri de cap sau de spate, nevoia de urina sau un gust urât care vine din cavitatea bucală.

Unul dintre cele mai importante motive din cauza căruia apare această boală este stresul. O serie de studii au demonstrat faptul că acesta este motivul principal pentru mult mai multe afecțiuni sau boli.

De asemenea, în egală măsură sunt implicați și hormonii sau alimentele consumate de cel bolnav.

Din această cauză este foarte important să mențină o dietă echilibrată.