Revista Sănătate

Efectele telefonului mobil asupra stării noastre de sănătate

Atât tinerii cât și din ce în ce mai mulți adulți aleg să își petreacă timpul pe internet sau făcând alte tipuri de activități cu ajutorul telefonului.

Acest lucru nu se oprește nici măcar atunci când se face târziu și ar trebui să adormim.

Și mai ales pentru că am devenit și foarte comozi în ultima vreme, alegem să ținem telefonul cât mai aproape.

Uneori chiar mult prea aproape decât este cazul. Acest lucru pe lângă faptul că ne ajută ne face și mult rău.

Aproape orice are acest obicei, să doarmă cu telefonul sub pernă sau cel mai departe pe noptiera de lângă pat.

Însă destul de puțini sunt cu adevărat conștienți despre cât de nociv pentru sănătatea noastră este acest obicei.

Cercetători din Scoția au făcut un studiu și au ajuns la următoarea concluzie îngrijorătoare.

Oamenii care aleg să își țină telefoanele mobile pe pat sau lângă acesta, pe timpul nopții, se trezesc dimineața mult mai nervoși pentru că bineînțeles nu au reușit să se odihnească suficient.

Urmările au loc și pe termen mai lung: se concentrează din ce în ce mai greu, și rețin informațiile cu o dificultate mai mare.

Ca să confirme sau să infirme rezultatele acestei cercetări mai mulți medici au făcut o serie de radiografii.

Și aceștia au observat cum oamenii care făceau aceste lucruri aveau creierul afectat de undele emise și primite de telefoanele mobile.

Distanța potrivită dintre telefon și corp pe timpul nopții este de cel puțin un metru. Noptiera care stă chiar lângă pat nu este o opțiune pe care să o iei în calcul.

Noi nu suntem conștienți, dar din aceste cauze nivelul de anxietate crește mai mult decât ar fi cazul.

Chiar dacă acum suntem pur și simplu legați de telefoanele noastre mobile pentru că lucrurile sunt de așa natură, totuși trebuie să încercăm să fim cât mai precauți cu ele pentru că acestea ne afectează chiar și metabolismul nu numai activitatea cerebrală așa cum putem să intuim și fără specialiști.

Dacă de exemplu vorbești la telefon o oră întreagă îți pui sănătatea în pericol în sensul că glucoza nu mai este metabolizată în zona creierului în care a stat în tot acest timp telefonul mobil.

Ca să eviți aceste situații poți doar că folosești căști sau dispozitive fără fir care pe lângă toate acestea îți vor da posibilitatea să ai mâinile libere.

Și cel mai important lucru: evităm contactul direct al capului cu telefonul mobil.
Alte studii demonstrează faptul că dacă ținem telefonul la doar 30 de cm de corp putem să evităm cantitatea mare de radiații care vin din aparat.

În plus te telefoanele mobile sunt și foarte murdare, iar noi le folosim des, se estimează că 47 este numărul de verificări pe care îl facem telefonului mobil pe zi.

Așa microorganismele care se găsesc pe ecranul telefonului se mută pe degete și apoi foarte ușor pe față, în gură și nu numai.

Un obicei la fel de prost ca ținutul telefonul pe pat noaptea este acela de a merge cu el la baie. Și în acest fel folosim o sursă care conține foarte multe bacterii ce pătrund în alte medii.

De aceea, cel mai bine este să îți lași telefonul în cameră și apoi să te speli pe mâini ca să eviți măcar cât se poate răspândirea bacteriilor.

Chiar dacă pentru unii oameni acest lucru pare incredibil, totuși telefonul mobil poate să provoace anumite tipuri de boli sau situații incomode pentru o viață liniștită.

Este vorba de exemplu despre dureri de cap, pierderi de memorie sau de concentrare. De asemenea din cauza telefonului te vei simți mult mai obosit. Vei suferi inclusiv de depresii.

Dar și tulburări de vedere, vederea nu îți va mai fi la fel de bună. Ți se va schimba inclusiv fluctuația tensiunii arteriale. Același lucru ți se va întâmpla și cu pulsul.

La fel de mult contează cât de puternic este semnalul de la telefon. Dacă acesta este slab atunci iradiația va crește.

Ai grijă unde ții telefonul și atunci când mergi pe stradă. Cel mai bine ar fi să îl pui într-o geantă, cât mai departe de organele vitale.

Folosește opțiunea de a trimite mesaje scurte ca să nu fie nevoie să stai doar cu ochii pe telefon sau cu el la ureche.