Revista Sănătate

Pentru o femeie după 40 de ani, vitamina B12 este esentială, ca și aerul! Nu ignorați aceste 14 semne ale deficienței de vitamina B12.

S-a constatat faptul că 4% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani suferă de deficit de vitamina B12, iar un procent si mai mar ignoră semnele de avertizare ale lipsei de vitamina B12.

Daca vrei să ai un păr frumos, o piele sănătoasă și un sistem nervos stabil- citeste acest articol.

Adesea, din comoditate sau din cauza rutinei zilnice, nu ascultăm semnalele corpului nostru, ignorându-le sau crezand ca este ceva trecator, oboseala sau stres. Dar nu este atat de simplu, cauza poate fi mult mai serioasa.

Pentru inceput sa aflam ce este vitamina B12 si care este rolul sau:

Vitamina B12 este complexul cel mai chimic dintre toate vitaminele si este numele generic pentru toti compusii esentiali cunoscuti sub numele de cobalamine.

Cobalaminele sunt similare hemoglobinei din sange cu exceptia ca in loc de fier contin cobalt. Vitamina B12 exista in mai multe forme, nu toate la fel de eficiente.

Cea mai eficienta este metilcobalamina, iar cea mai comuna este cianocobalamina, deoarece este usor de preparat si mai ieftina. Din nefericire, cianocobalamina este greu de absorbit de organism, iar cantitatea mica absorbita nu prea reuseste sa patrunda in celule si sa-si indeplineasca rolul.

Ficatul transforma o cantitate mica de cianocobalamina in metilcobalamina, dar este necesara o cantitate mult mai mare pentru a prelua functiile normale a vitaminei B12.

Vom vorbi in acest articol despre cele 14 simptome care spun despre deficitul de vitamina B12 in organismul unei femei. Acest lucru poate fi periculos!

Anemie pernicioasă

Amețeli și pierderea coordonării

Ti se intampla sa ai stari de ametela, in ciuda faptului ca mananci bine si te odihnesti suficient? Mai multe studii releva ca persoanele cu deficit de vitamina B12 se confrunta adesea cu stari de ameteala. Totodata, persoanele afectate pot sa se confrunte frecvent cu senzatia de tiuit in urechi, denumit in termeni medicali tinitus.

Probleme cu parul si unghii fragile

Părul și-a pierdut strălucirea, a devenit fragil, subțire, rar? Unghii subțiri, rupte, umflate? Toate acestea indică o lipsă a vitaminei B12.

Slabiciune musculara

Atunci cand nu ai suficienta cantitate de vitamina B12 te poti confrunta si cu slabiciune musculara si te simti lipsit de putere. In acelasi timp, respiratia ingreunata este un alt semn al lipsei acestei vitamine.

Dificultăţi de respiraţie

Unul dintre posibilele semne fiziologice ale deficienţei de vitamina B12 este dificultatea de respiraţie la efort. Vitamina B12 contribuie la producerea de hemoglobină, proteina de transport a oxigenului în sânge.

Deficienţele de vitamine pot diminua fluxul de oxigen în ţesuturi, provocând anemie care duce la dificultăţi de respiraţie şi slăbiciune. Mergi la medic dacă simţi oboseală inexplicabilă, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie sau durere la nivelul limbii.

Tulburări de vedere

Un alt simptom al deficienței de B12 este vederea încețoșată și tulburată. Acest simptom poate apărea când netratarea lipsei de B12 afectează sistemul nervos, păgubind un nerv optic care are legătură cu vederea.

Deși este alarmantă, tulburarea de vedere poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate în B12.

Totuși, tulburarea de vedere este un simptom mai rar întâlnit în cazul lipsei de B12.

Oboseala accentuata

Oboseala este unul dintre primele simptome ale deficientei de vitamina B12. Acest lucru se intampla pentru ca organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru a produce celule rosii, care transporta oxigen. Cand nu ai suficient oxigen, atunci te simti obosit, indiferent daca ai dormit 8 ore cu o noapte inainte.

Ai pielea palida

Ai observat ca pielea ta a devenit mai palida? Acest lucru poate fi pus pe seama deficitului de vitamina B12, pentru ca celulele rosii sunt mult mai sensibile si pot fi distruse mult mai usor, ducand la cresterea nivelului de bilirubina, pigment responsabil pentru aspectul palid al pielii.

Leziuni ale nervilor şi senzaţie de furnicături

Lipsa de B12 poate deteriora celulele nervoase, ducând la o senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi al picioarelor.

Ignorarea acestora duce la permanenţa simptomelor şi chiar la parestezii. În sistemnul nervos, vitamina B12 este necesară pentru formarea de mielină, care măreşte viteza impulsurilor.

Deficitul de vitamina B12 poate duce la degenerarea măduvei spinării, a nervilor optici, a ţesutului cerebral şi a nervilor periferici.

Fără protecţia vitaminei, nervii măduvei spinării se pot deteriora. Ca urmare, vei cădea şi îţi vei pierde echilibrul mai des, chiar şi atunci când mergi pe suprafeţe plane.

Probleme cu memoria

Îţi pui cheile de la maşină în frigider

Sau mergi la biroul colegei tale să plecaţi la masă şi când ai ajuns la ea uiţi de ce ai venit. Înainte să te îngrijorezi că suferi de Alzheimer, mergi să îţi faci nişte teste de sânge.

Dacă se va dovedi că lipsa vitaminei B12 este cauza pierderilor tale inexplicabile de memorie, o cura cu această vitamină, în cantitatea prescrisă de medic, va rezolva destul de repede problema.

Limbă umflată, inflamată

Dacă ai o alimentaţie vegetariană, ai anumite afecţiuni ale sistemului digestiv sau exagerezi cu alcoolul, rişti să ai un deficit de vitamina B12.

Simptomele orale ale lipsei de B12 sunt limba cărnoasă, roşie şi netedă. Deoarecere organismul nu are suficientă vitamina B12, sinteza ADN-ului devine afectată.

Ca rezultat, celulele epiteliale ale gurii încep să se divizeze rapid şi să provoace glosită, cheilită unghiulară, ulcere recurente orale şi candidoze orale. Simptomele glositei pot să apară intermitent şi se pot înrăutăţi pe măsură ce trece ziua.

Dacă observi oricare dintre aceste semne, încearcă să schimbi obiceiurile alimentare, incluzând mai multe produse de origine animală.

Depresie, schimbări comportamentale

Este normal ca deficienţa unor vitamine vitale să ducă la depresie şi schimbări de dispoziţie, iar vitamina B12 nu este o excepţie.

Lipsa acesteia are un impact puternic asupra producţiei de serotonină din creier. Serotonina ajuta la reglarea stării de spirit. E necesar un consult la medic pentru un plan de tratament corect.

Dependența de mirosuri

Anemia duce la distorsionarea mirosurilor. Deci, mirosul parfumului preferat nu mai pare atat de fermecator, dar parfumul vopselei sau kerosenului, de exemplu, pare foarte placut.

Oase fragile

La fel ca şi calciul şi vitamina D, vitamina B12 joacă un rol foarte important în formarea celulelor osoase ale corpului, numite osteoblaste.

Deficitul de B12 compromite buna funcţionare a lor şi poate duce la osteoporoză. Boala se caracterizează prin oase fragile, ca rezultat al pierderii tisulare cauzate de deficitul de nutrienţi. Drept urmare, pot avea loc căzături, fracturi osoase sau rupturi.

Persoanele în vârstă sunt expuse unui risc mai mare, de aceea efectuarea de teste sanguine regulare este o necesitate.

Temperatură ridicată

Un simptom foarte rar, dar totuși întâlnit, este temperatura ridicată. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12.

În orice caz, trebuie să reținem că febra este mai adesea asociată cu alte tipuri de boli, nu cu deficiența de B12.

În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate maifesta în diverse moduri, făgând procesul de diagnosticare să fie anevoios. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discuți cu un medic.

Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.