Revista Sănătate

Terapia medicamentoasa in ficatul gras

Terapia medicamentoasă trebuie indicată pentru steatohepatita avansata (fibroza și ciroza ), dar și pentru steatohepatita in stadiul incipient cu risc crescut de progresie a fibrozei (vârsta> 50 de ani, diabet, Sindrom metabolic, ALT crescut sau steatohepatita cu activitate necroinflamatorie ridicata.

Niciun medicament nu a fost testat în prezent în studiu de faza III și nu este aprobat pentru NASH de către agențiile de reglementare. Prin urmare, nici o terapie specifică nu poate fi recomandată ferm.

Agentii insulinosensibilizatori (antidiabeticele orale)
Mai multe studii au demonstrat o reducere a rezistenței la insulină și a aminotransferazelor, dar fără o ameliorare semnificativă a histologiei hepatice la pacientii cu steatohepatita tratati cu antidiabetice orale.

Intr-un studiu, metforminul administrat oral in doza de 2g/zi a imbunatatit nivelul enzimelor hepatice in comparatie cu vitamina E administrata in doza de 800 UI/zi sau cu dieta.

Există dovezi limitate pentru o eficacitate histologică a metforminei în NASH . Efectul metforminei asupra grăsimilor hepatice este slab,din cauza incapacității sale de a restabili nivelele de adiponectină serică în timp scurt.Rolul metforminului ramane experimental, ramane sa se demonstreze utilitatea lui in tratamentul pacientilor cu steatohepatita.

Tiazolidindionele(rosiglitazona) imbunatatesc sensibilitatea la insulina.Cel mai mare beneficiu adus de rosiglitazona a fost regresia steatozei hepatice in timp ce inflamatia nu s-a redus.

Pioglitazona poate fi utilizată pentru a trata steatohepatita la pacienții cu NASH dovedită cu biopsie. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că majoritatea pacienților care au participat la studii clinice care au investigat pioglitazona pentru NASH au fost nediabetici și că nu s-a stabilit siguranța și eficacitatea pe termen lung a pioglitazonei la pacienții cu NASH.

Datorita reactiilor adverse ale acestor medicamente utilizarea lor este limitata in cadrul studiilor clinice pana la elucidarea raportului risc/beneficiu.

Medicamentele hipolipemiante (fibratii sau statinele) nu s-au dovedit eficiente in imbunatatirea functiei sau histologiei hepatice.