Revista Sănătate

Boala de reflux esofagian – manifestari si mod de ameliorare

Boala de reflux esofagian este o afectiune digestiva comuna. Refluxul esofagian apare atunci cand parte din acidul si sucurile gastrice din stomac se intorc in esofag. Poarta si denumirea de regurgitare acida sau de arsuri la stomac.

Refluxul de acid cauzeaza de obicei o senzatie de arsura in piept. Senzatia este simtita din stomac pana in capul pieptului sau la nivelul gatului. Refluxul cronic poate produce dificultati la inghitire si poate provoca chiar probleme de respiratie, cum ar fi astmul.

Multe persoane se confrunta ocazional cu refluxul de acid gastric. Daca o persoana sufera de aceste simptome de mai mult de doua ori pe saptamana, aceasta ar putea fi diagnosticata cu boala de reflux esofagian.

Cauze

Principala cauza a refluxului gastric o reprezinta slabirea sfincterului esofagian inferior. Practic, dupa ce se relaxeaza pentru a le permite alimentelor din esofag sa patrunda in stomac, sfincterul inferior nu se mai inchide la loc pentru a impiedica intoarcerea in esofag a alimentelor si a sucului gastric.

Printre factorii de risc se numara:

– obezitate;

– stres;

– hernie hiatala;

– consumul anumitor alimente, in special bauturi carbogazoase, cafea si ciocolata, dar si a mancarurilor picante sau a alimentelor care contin tomate.

Refluxul esofagian poate afecta nu doar adultii, ci si sugarii si copiii. Copiii cu varsta sub 12 ani nu sufera de arsuri la stomac. In schimb, acestia au simptome precum:

– probleme de inghitire;

– tuse seaca;

– astm;

– laringita (pierderea vocii).

Boala de reflux esofagian la sugari dispare de la sine in jurul varstei de 12-18 luni.

Simptome

Principalul simptom al refluxului esofagian este arsura la stomac. Numita si pirozis, aceasta este cauzata de iritatia mucoasei esofagiene ca urmare a refluxului continutului gastric acid in esofag.

Pirozisul este resimtit si ca o senzatie dureroasa, localizata retrosternal, ce poate sa iradieze superior catre gat, mandibula.

Cu toate acestea, nu toate persoanele cu boala de reflux esofagian experimenteaza arsuri la stomac, ci exista si alte posibile simptome:

– greata sau varsaturi;

– respiratie urat mirositoare;

– probleme respiratorii;

– dificultati sau dureri la inghitire.

Complicatii

Boala de reflux esofagian se poate agrava, putand genera alte afectiuni daca este lasata netratata. Printre acestea se numara:

– Esofagita – este o inflamatie a esofagului.

– Striuirea esofagiana – este o ingustare treptata a esofagului cauzata de acumularea de tesut cicatricial. Aceasta face dificila inghitirea.

– Esofagul Barrett – este o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului este inlocuit de un epiteliu columnar metaplazic. Afectiunea poate dezvolta cancer.

– Probleme respiratorii – acidul gastric poate ajunge in plamani, ceea ce poate provoca o serie de probleme, inclusiv congestie toracica, raguseala, astm, laringita si pneumonie.

Tratament

– Boala de reflux esofagian este tratata cu medicamente. Se administreaza antiacide care neutralizeaza acidul, dar care nu pot vindeca inflamatia esofagiana.

– Se mai pot administra inhibitori de H2 sau de pompa de protoni. Efectul lor este de mai lunga durata decat al antiacidelor.

– Eritromicina ajuta la golirea stomacului si la inchiderea sfincterului dintre stomac si esofag.

– Daca schimbarea stilului de viata nu imbunatateste semnificativ simptomele sau medicamentele nu au efectul dorit, un gastroenterolog poate recomanda o interventie chirurgicala.