Revista Sănătate

Radiografia dentara poate fi periculoasa?

Radiografia dentara reprezinta o procedura de diagnostic des intalnita, considerata extrem de sigura. Radiografiile dentare digitale folosesc doze foarte mici de radiatii si un timp de expunere redus.

Radiografia dentara este o imagine, inregistrata pe film fotografic special, a intregii danturi sau a unui grup de doi-trei dinti.

In functie de suprafata acoperita, exista doua tipuri de radiografii dentare:

Retroveolara – aceasta ofera imaginea in detaliu a doi sau trei dinti alaturati, putand fi vizibile radacinile si coroanele dentare.

Panoramica – ofera o imagine de ansamblu a ambelor arcade dentare.

Importanta radiografiilor dentare

Radiografia reprezinta o parte esentiala a oricarui plan de tratament pentru ingrijirea dentara. Aceasta are rol diagnostic, permitand detectarea unor afectiuni ascunse ale dintilor, dar poate fi si preventiva, ajutand stomatologul sa diagnosticheze probleme potentiale cu care s-ar putea confrunta pacientul.

Printre detaliile pe care le poate observa medicul cu ajutorul unei radiografii se numara:

– carii ascunse;

– carii aparute sub plombele vechi, greu de detectat cu ochiul liber;

– pierderi de volum osos;

– mici infectii la nivelul varfului radacinii dintilor;

– forma radacinii dintilor;

– molari de minte blocati in os;

– detalii despre structura si marimea osului in care urmeaza sa se efectueze un implant;

– tumori.

Cat de periculoase sunt radiografiile dentare?

Riscul dat de expunerea la razele X in timpul unei radiografii dentare este redus la minimum. Se folosesc sorturi de plumb care formeaza un scut de protectie fata de razele X folosite, astfel incat suprafata de expunere sa fie cat mai mica.

Potrivit studiilor, o radiografie dentara produce o radiatie echivalenta cu cea dobandita in timpul unei calatorii de doua ore cu avionul.

Cea mai buna modalitate de a minimiza expunerea la radiatii cu raze X este utilizarea acestei proceduri doar atunci cand ea este necesara. Medicul dentist este cel care decide cand si de cate radiografii are nevoie pacientul.

Radiografiile dentare la copii

Copiii sunt mai sensibili la radiatii. Cu toate acestea, cantitatea de radiatii care patrunde in organism in timpul unei radiografii dentare este considerata sigura pentru acestia. Pe masura ce arcadele dentare si dintii copiilor se schimba, este important sa se monitorizeze evolutia acestora.

Razele X ii ajuta pe stomatologi sa:

– se asigure ca structura cavitatii orale este suficient dezvoltata asa incat dintii permanenti sa erupa in bune conditii;

– monitorizeze dezvoltarea dintilor permanenti;

– determine daca dintii de lapte se slabesc in mod corespunzator pentru a le face loc dintilor permanenti;

– identifice orice afectiune orala in faza precoce;

Radiografiile dentare in timpul sarcinii

Desi expunerea este minima, femeile insarcinate ar trebui sa evite radiografiile dentare, pentru sanatatea fatului. De aceea este important ca pacientele sa ii spuna medicului dentist daca sunt sau daca ar putea fi insarcinate.

In cazul in care se impune efectuarea unei radiografii dentare la o femeie insarcinata, specialistul in imagistica dentara va lua masuri suplimentare de protectie.