Revista Sănătate

Substante si creme care pot ajuta in insuficienta venoasa cronica

In functie de simptomele tale si de gravitatea starii tale, medicul tau iti poate prescrie anumite medicamente pentru a trata insuficienta venoasa cronica (IVC).

Obiectivul principal al tratamentului este stoparea umflarii tesuturilor (edemului) si prevenirea ulcerelor venoase la picioare. Medicul tau iti poate sugera o combinatie ce consta in mai multe metode de tratament, in functie de varsta ta, de simptome si de alte caracteristici.

Exista mai multe tipuri de medicamente care pot fi folosite pentru a trata insuficienta venoasa cronica:

diureticele (medicamentele folosite pentru a atrage excesul de lichide din corp, prin intermediul rinichilor) ar putea fi folosite pentru a reduce edemul (umflarea prin acumulare de lichid);
aspirina poate fi prescrisa pentru vindecarea ulcerelor venoase de la picioare;

pentoxifilina, care imbunatateste circulatia sanguina prin vasele de sange, ar putea fi folosita in combinatie cu terapia compresiva, pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor venoase de la picioare;

terapia cu anticoagulante (medicamentele prescrise pentru subtierea sangelui) ar putea fi recomandata pentru acele persoane care au probleme recurente cu venele de la nivelul picioarelor.

Medicul tau iti poate prescrie fie un antibiotic, pentru a trata infectiile sau ulcerele venoase, iar uneori, iti poate da anumite medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.

Ingrijirea pielii picioarelor este esentiala

O buna igiena a pielii este extrem de importanta, tocmai de aceea, expertii spun sa iti mentii pielea hidratata, astfel incat sa nu se crape cu usurinta si sa nu se exfolieze. Daca pielea nu este crapata sau daca nu iese niciun fel de lichid in tesuturi, dar este inflamata, medicul tau iti poate recomanda o crema impotriva pruritului (mancarimilor), cum ar fi un produs care contine hidrocortizon (sub forma de unguent), o crema care contine oxid de zinc, pentru a-ti proteja pielea sau o crema cu proprietati antifungice, pentru a preveni astfel infectiile fungice.

Pielea care are scurgeri de lichid este tratata cu comprese umede. Daca ai ulcere venoase pe picioare, medicul tau iti va arata cum sa aplici bandaje sau faşe compresive stratificate, pentru a-ti proteja pielea si pentru a mentine sangele in miscare.

Antibioticele, doar in anumite cazuri

Antibioticele pot fi prescrise de medicul tau, pentru a indeparta infectiile de pe piele care au legatura cu insuficienta venoasa cronica, insa cauza de la baza acestor infectii trebuie tratata pentru a preveni recurenta. Infectiile mai in profunzimea pielii si ulcerele venoase ar putea fi, de asemenea, tratate cu antibiotice. Mergi la medic daca te confrunti cu rani sau leziuni care se vindeca greu, pentru a reduce riscul de infectie.

Ce creme sunt indicate pentru dermatita de staza

Dermatita de staza este o consecinta directa a insuficientei venoase. Consultul medicului evidentiaza placi si placarde eritematoase, descuamare si eczematizare. Pacientii cu dermatita de staza cronica pot fi tratati cu emoliente blande, pentru a maximiza hidratarea pielii. Uneori pot fi recomandate antibiotice orale sau topice.

In functie de severitatea simptomelor, medicul poate recomanda un alt tip de tratament. Pentru dermatita acuta de staza (caracterizata de cruste si ulceratii superficiale), trebuie aplicate comprese umede continue si apoi intermitente. Pentru o dermatita mai putina acuta de staza, o crema cu corticosteroizi sau un unguent de acest gen ar trebui aplicat(a) de 3 ori pe zi sau incorporata intr-o pasta de oxid de zinc.

Nu uita ca dermatita de staza rezulta din insuficienta venoasa cronica. Primele semne includ eritemul, piele care formeaza coji ca niste solzi, formarea de lichid si de cruste. Mergi la medicul specialist, pentru a trata insuficienta venoasa (fie cu ajutorul terapiei compresive, fie prin mentinerea picioarelor intr-o pozitie ridicata). Totodata, medicul iti va spune care este cel mai bun tratament in cazul tau, daca ai leziuni cutanate care necesita administrarea unor antibiotice si folosirea pansamentelor.

In cazul in care pe pielea ta sunt prezente modificari mai avansate (mai grave), medicul tau va putea sa iti explice ce tratamente locale pot sa te ajute si ce substante ti-ar putea agrava problema.