Revista Sănătate

Cum recunoastem simptomele apendicitei?

Generalitati

Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui. Aceasta poate fi acuta sau cronica. Apare la orice varsta, insa este mai frecventa la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani. Apendicita poate deveni rapid o urgenta medicala. Netratata, duce la aparitia peritonitei localizate, apoi generalizate, soc toxico-septic si deces.

Indigestia sau acumularea de gaze abdominale produc simptome asemanatoare apendicitei. Daca simptomele persista mai mult de o zi, provoaca durere sau disconfort greu de suportat, trebuie consultat medicul.

Simptome

– durere obilicala;

– durere in partea dreapta inferioara a abdomenului;

– pierderea poftei de mancare;

– greata;

– varsaturi;

– diaree;

– constipatie;

– crampe;

– incapacitatea de a elimina gazele;

– edem abdominal;

– febra;

In apendicita, durerea poate sa inceapa cu crampe usoare, sporadice, care tind sa devina regulate si severe. Apendicita poate afecta in unele cazuri urinarea.

Afectiunea este asociata in primul rand cu prezenta durerilor abdominale, insa acestea pot fi resimtite si in partile laterale sau in spate. Durerea se inrautateste la miscari bruste, in timpul mersului sau chiar la tuse.

La adolescenti, apendicita poate incepe ca o durere vaga in jurul ombilicului. Aceasta durere poate progresa in partea dreapta inferioara a abdomenului.

Cauze

Cauza apendicitei este in general necunoscuta. De obicei, poate fi cauzata de obstructia cavitatii apendicelui, ca urmare a unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp strain (samburi, seminte). Obstructia mai poate fi cauzata si de acumulari de materii fecale.

Bacteriile se multiplica in interiorul organului, ducand la formarea puroiului. Presiunea crescuta poate fi dureroasa si poate comprima vasele de sange din zona. Lipsa fluxului sanguin in apendice poate provoca gangrena.

In cazul in care apendicele infectat nu este indepartat chirurgical, infectia poate duce la fisurarea sau ruperea acestuia. Astfel, infectia se raspandeste in cavitatea abdominala, determinand peritonita, o inflamatie a peritoneului.

Daca din apendicele infectat au loc scurgeri, se formeaza un abces, care poate fi de asemenea periculos.

Diagnostic

Medicul va efectua un examen fizic, prin palparea zonei din partea dreapta jos a abdomenului. In cazul perforarii apendicelui, abdomenul poate aparea marit.

Ulterior, medicul va solicita un test complet de sange, care va determina existenta unei infectii bacteriene. Infectia bacteriana este adesea corelata cu apendicita.

De asemenea, analizele de urina pot exclude o infectie a tractului urinar sau o piatra la rinichi. Testele de sarcina pot exclude suspiciunea unei sarcini ectopice.

Imagistica abdominala va determina prezenta unui abces sau a altor complicatii. Radiografia toracica va exclude pneumonia, care determina simptome similare cu apendicita.

Tratament

Tratamentul pentru apendicita variaza. In majoritatea cazurilor, insa, va fi necesara o interventie chirurgicala. Tipul de interventie chirurgicala va depinde de detaliile cazului.

In cazul unei infectii care nu a produs o fisura sau ruperea apendicelui, medicul va prescrie antibiotice. Eliminarea apendicelui se face printr-o incizie sau laparoscopic.

Dupa 12 ore de la interventie, pacientul se poate ridica si deplasa. Timpul de recuperare este de 2-3 saptamani. Acesta este mai scurt in cazul interventiei laparoscopice.

In timpul sarcinii, apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta non-obstetrica ce necesita operatie.