Revista Sănătate

Simptomele și consecințele lipsei de fier din organism

Fierul este unul dintre cele mai importante și mai necesare elemente pentru buna funcționare a organismului.

Dar cu toate acestea aproape o treime din toată populația lumii este afectată de lipsa acestuia. Această situație este mai mult caracteristică pentru țările care se află în curs de dezvoltare.

Cel mai des sunt afectați copii care nu au împlinit încă vârsta de 5 ani și femeile însărcinate. Din cauza acestei carențe copii suferă chiar până la vârsta adolescenței.

Astfel că lor le este foarte dificil să se dezvolte din punct de vedere cognitiv. În acest fel este afectat și sistemul imunitar și mulți copii nu fac față și pierd lupta cu viața.

Acestea nu sunt singurele categorii afectate. Pentru că spre exemplu, în țările dezvoltate, de deficiență de sânge suferă mai ales femeile care pierd mult sânge în timpul menstruațiilor, persoanele de vârsta a treia sau persoanele are suferă din cauza bolilor cronice.

Lipsa de fier din organism este depistată destul de târziu în foarte multe cazuri pentru că semnele acestei afecțiuni sunt foarte vagi și duc specialiștii în eroare.

Nu întotdeauna anemia este principalul motiv pentru care se întâmplă o carență de fier din organism.

De fier e nevoie pentru ca să funcționeze în limite normale inima, mușchii sau celulele roșii din sânge.

Fierul este foarte important inclusive pentru o sănătate psihică optima și pentru un nivel ridicat de energie.

Pentru că din cauza carenței de fier munca fizică nu mai este la fel de productivă, atât în cazul bărbaților cât și în cazul femeilor.

Uneori, chiar și pentru medici devine un adevărat joc de noroc posibilitatea de a descoperi lipsa fierului în sânge.

Foarte afectați sunt cei care au probleme la nivelul intestinelor, mai ales dacă vorbim despre bolile intenstinale inflamatorii. Acestea apar și mai ales se agravează din cauza lipsei de fier.

Foarte mult sânge se pierde și în cazul binecunoscutelor sângerări digestive. Din păcate, testele clasice nu le pot descoperi.

De aceea persoanele diagosticate cu acest tip de boli trebuie să își supravegheze mai îndeaproape sănătatea și să facă teste mult mai specifice.

Medicii anunță despre faptul că fierul administrat pe cale orală este de multe ori mai greu de digerat pentru organism și nu este întotdeauna cea mai bună alegere.

Chiar dacă în unele situații semnele lipsei de fier din organism se pot confunda cu alte simptome, totuși cel mai des se ia în calcul oboseala gnerală care în fiarte multe cazuri nici nu are legătură cu anemia.

De asemenea, unghiile și părul devin foarte fragile și se rup mult mai repede decât în mod normal. Un alt semn la care trebuie atrasă atenția este sindromul picioarelor neliniștite.

O altă categorie afectată de deficința de fier este cea a persoanelor care suferă din cauza bolilor de inimă. Din cauza lipsei de fier acești oameni nu numai că au o viață foarte grea cu mai multe probleme de sănătatea, dar ei trăiesc mult mai puțin.

Pentru ca să poată descoperi la timp semnele caracteristice lipsei de fier, medicii au decis să pună la punct o serie de aplicații online care să îi ajute.