Revista Sănătate

Efectele dietei mediteraniene asupra depresiei

Dieta mediteraneană, bazată pe fructe și legume proaspete, nuci și pește, ar putea contribui la scăderea riscului de apariție a depresiei, arată un nou studiu. Pe de altă parte, o dietă bogată în grăsimi saturate, glucide și alimente procesate este asociată cu o creștere a riscului de depresie.

„Sunt dovezi convingătoare ce arată că există o relaţie între calitatea dietei şi sănătatea mintală. Această relaţie merge dincolo de efectele dietei asupra mărimii corporale şi de alte aspecte ale sănătăţii, care, la rândul lor, pot să afecteze starea de dispoziţie”, a declarat coordonatoarea studiului, Camille Lassale, cercetătoare la departamentul de epidemiologie şi sănătate publică din cadrul University College London.

„Am agregat rezultatele furnizate de un număr mare de studii şi am remarcat că există un tipar clar, potrivit căruia respectarea unei diete mai sănătoase, bogată în plante şi antiinflamatoare poate să contribuie la prevenirea depresiei”, a completat ea.

Cercetătorii britanici au analizat datele provenind de la 41 de studii, inclusiv de la patru cercetări care au analizat legătura dintre dieta mediteraneană tradițională și sănătate mintală în rândul a 36.556 adulți. Astfel, persoanele care au adoptat o dietă care semăna cel mai mult cu cea mediteraneană au prezentat un risc cu 33% mai mic de a dezvolta depresie în următorii 8-12 ani.

O dietă scăzută în grăsimi saturate, glucide şi alimente procesate a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de apariţie a depresiei în următorii 5-12 ani. „O dietă pro-inflamatoare poate să inducă o inflamaţie sistemică, iar asta poate să crească în mod direct riscul de depresie. Totodată, apar tot mai multe dovezi ce arată că relaţia dintre intestine şi creier joacă un rol cheie în sănătatea mintală şi că această axă este modulată de bacteriile gastrointestinale, ce pot fi modificate prin dietele noastre”, a explicat Lassale.