Revista Sănătate

Alimentele care te ingrasa cel mai tare

Este util să știi ce alimente te îngrasă, nu doar dacă ții o cură de slăbire. În acest mod poți găsi echilibrul optim între alimentele de acest tip și cele cu conținut caloric mic, pentru un regim alimentar sănătos.

Uleiul de orice tip – 800 -900 cal/ 100 ml, adică o lingură are ~ 100 Calorii Indiferent ce tip de ulei alegi, are tot atâtea calorii. Fereşte-te de uleiul de palmier şi de cocos – conţin grăsimi saturate.

Nu prăji nimic în ulei – găteşte la abur, la grătar, pe teflon sau la cuptor pe hârtie de copt. Adaugă uleiul la finalul preparării. Foloseşte uleiul cu linguriţa sau cu spray-ul – 3-4 puff-uri la salate şi 1 lingură la un Kg de mâncare gătită.

Unt, maioneză, margarină, sosuri din comerţ – 600 – 700 Calorii/100 g Sunt unele din cele mai rele grăsimi care cresc colesterolul şi trigliceridele. Nici variantele light nu sunt cea mai bună alegere. Pe lângă grăsimile rele – saturate şi trans, conţin deobicei o cantitate mare de sare, care poate creşte tensiunea arterială.

Prepară-ţi propria maioneză sau sos dietetic pentru salate din iaurt şi mustar plus condimente aromate. Seminţe, fructe oleaginoase – 500 – 600 Calorii/ 100 g.

Consumă-le crude, pentru a beneficia de grăsimi de calitate -prin prăjire îşi pierd proprietăţile. Sunt un înlocuitor excelent pentru o gustare rapidă, săţioasă şi energizantă. Ai grijă la cantitate – 15 – 20 g = 100 Calorii.

Dulciuri, Produse de Patiserie, Cofetărie, Biscuiţi, Covrigei, Snacks-uri, etc : 450-550 Calorii/100 g Atenţie la capcanele dietetice! Nu există dulciuri cu adevărat dietetice.

Au aproape acelaşi număr de calorii cu produsele înlocuite. Zahărul acţionează la nivelul sistemului nervos uman ca un drog, de aceea nevoia de zahăr este o dependenţă reală.

Serveşte gustări dulci şi sănătoase, din fructe proaspete sau uscate, pentru a renunţa treptat la zahărul concentrat. Brânza telemea, brânzeturile franţuzeşti, brânza topită, creme de brânză – 350-400 Calorii/ 100 g

Branzeturile grase îngraşă mai mult decât carnea, iar salata de roşii cu telemea nu este nicidecum o masă uşoară. Cu cât brânza conţine mai multă grăsime, cu atât mai mică trebuie să fie porţia! Alege sortimentele de brânzeturi degresate şi combină-le neapărat cu legume verzi cu fibre care reduc absobţia grăsimilor.