Revista Sănătate

Un RMN de doua ori pe an, mai eficient decat mamografia anuala in depistarea cancerului la san

Efectuarea unor scanari IRM (rezonanta magnetica nucleara), de doua ori pe an, in locul unei mamografii anuale este de departe o metoda mult mai eficienta in detectarea cancerului de san incipient in randul femeilor tinere cu un profil ce indica un risc genetic mare, in comparatie cu mamografia. Aceasta este concluzia unei cercetari realizate de o echipa de la University of Chicago Medicine si de o echipa de la University of Washington, din Seattle.

Rezultatele, prezentate prima data in 2017, la Simpozionul dedicat Cancerului de San ce a avut loc la San Antonio, si acum disponibile online in Clinical Cancer Research, sugereaza ca pentru femeile care au mutatii genetice cu un risc inalt, eforturile intensive de a depista micile tumori canceroase in stadii incipiente ar putea fi cruciale in ceea ce priveste imbunatatirea prognosticului.

„Acest studiu demonstreaza pentru prima data ca acele cancere mamare agresive pot fi descoperite timpuriu, fara sa fie nevoie de rechemarea pacientei sau fara biopsii”, spune dr. Olufunmilayo Olopade, din cadrul University of Chicago Medical Center.

Datorita supravegherii intensive si a ingrijirii de inalta calitate, majoritatea femeilor cu risc crescut din cadrul acestui studiu nu au dezvoltat cancer mamar, in ciuda faptului ca cele mai multe dintre aceste paciente aveau mutatii genetice, cum ar fi cele de la gena BRCA1.

Cercetatorii au inclus 295 femei intr-un studiu clinic. Varsta medie la care femeile au fost incluse a fost de 43,3 ani.

Pentru a lua parte la studiu, voluntarele trebuiau sa aiba un risc de cancer mamar mai mare de 20%. Mai bine de jumatate (53%) dintre femeile care au participat au avut una dintre cele 11 anomalii genetice cunoscute pentru ca sunt asociate cu cancerul mamar. 75% dintre aceste 157 de femei aveau mutatii la nivelul genei BRCA1, iar 61% aveau mutatii ale genei BRCA2.

Studiul a inclus si femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cu carcinom ductal in situ inainte de varsta de 35 de ani sau care au avut mama sau o sora diagnosticata cu cancer de san inainte de varsta de 50 de ani (criteriul a fost inainte de 40 de ani pentru acele femei cu origini africane).

Toate participantele la studiu au fost supuse unui panel de teste genetice, prin care oamenii de stiinta au cautat genele asociate cu o predispozitie pentru cancerul mamar.

Dupa ce au fost evaluate de un medic sau de un consilier in probleme legate de genetica, participantele au fost programate pentru a fi supuse unui examen clinic mamar si unei scanari de tipul imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM cu contrast dinamic) la fiecare 6 luni.

In plus, ele au fost supuse unei mamografii digitale la fiecare 12 luni. Acelor femei cu mutatii cu risc crescut oncogen, care au dus pana la capat protocolul de studiu cu durata de 5 ani, li s-a oferit un screening in continuare.

De-a lungul acestui studiu, cercetatorii au efectuat 2111 scanari IRM (sau RMN) cu contrast dinamic (in medie, asta inseamna aproximativ 7 RMN-uri pentru fiecare participanta) si tot ei au efectuat 1223 mamografii (4 pentru fiecare participanta). Oamenii de stiinta au descoperit 17 cazuri de cancer: 4 erau carcinom ductal in situ si 13 erau cancere mamare in stadiu incipient.

15 dintre acele cazuri de cancer au aparut la participantele cu mutatii patogene. 11 implicau mutatii la BRCA1, 3 implicau gena BRCA2, iar un caz implica mutatii la CDH1. In niciunul dintre cazuri, cancerul nu s-a raspandit la ganglionii limfatici. Asta inseamna ca dimensiunea tumorilor a fost de 0,61 centimetri. Toate cancerele depistate in timpul studiului au fost tumori mai mici de 1 cm.

In acest studiu, scanarile IRM cu contrast dinamic facute la interval de 6 luni „s-au descurcat bine in ce priveste detectarea timpurie a cancerului mamar invaziv in cazul femeilor cu risc mare al genomului stratificat”, spune dr. Gregory Karczmar, profesor de radiologie la Universitatea din Chicago.

„Pentru aceste paciente, mamografia anuala nu a oferit niciun beneficiu aditional daca o comparam cu scanarile IRM cu contrast dinamic facute de doua ori pe an”, au concluzionat autorii studiului.

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (abreviata IRM sau RMN) este o metoda mult mai sensibila decat mamografia. RMN-ul poate gasi cancerele mamare invazive mai repede decat mamografiile si tot rezonanta magnetica nucleara poate sa elimine anomaliile care trezesc suspiciuni pe o mamografie, mai spune dr. Gregory Karczmar.