Revista Sănătate

Ce este apa micelară și cum acționează

Soluția sau apa micelară este unul dintre cele mai noi și apreciate produse cosmetice care au umplut rafturile magazinelor. Statisticile spun că în lume se vinde o apă micelară la fiecare 6 secunde, produsul fiind recomandat de multe vedete și specialiști în dermato-cosmetică și machiaj.

Indiferent dacă am apucat sau nu să încercăm efectele apei micelare, rămâne o întrebare esențială: ce este de fapt acest lichid care aparent ne curăță pielea mai bine decât altele, fără să irite ochii sau pielea sensibilă?

Din ce este compusă apa micelară?

Apa micelară este, de fapt, o soluție lichidă simplă, în care plutesc micele, formațiuni chimice cu o structură specială. Aceste micele au capacitatea de a atrage în același timp apa și uleiul, reușind astfel să curețe în profunzime suprafețele cu care intră în contact.

Atunci când pui într-un pahar apă și ulei, acestea se separă. Adăugate în această compoziție, micelele pot uni cele două substanțe, datorită structurii lor. Practic, o micelă are un capăt cu proprietăți hidrofile, care atrage apa, și un capăt sub formă de coadă, cu proprietăți hidrofobe, care atrage uleiurile.

Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive și sunt prezente în multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere. Probabil ai văzut că există sticle cu demachiant bifazic, în care sunt separate două straturi: unul mai lichid și unul mai uleios.

Când în formula chimică sunt prezente ambele tipuri de molecule în anumite cantități care pot asigura un echilibru și o anumită concentrație, se formează micelele.

Cum o folosim corect și cum acționează?

Avantajul apei micelare, spre deosebire de alte produse de curățare, este că nu necesită clătire. Înainte de a alege un produs, discută cu un farmacist despre tipul tău de ten, fiindcă producătorii oferă mai multe variante de concentrație.

Apa micelară se aplică cu ajutorul dischetelor demachiante, nu direct pe ten. Îmbibă câteva dischete în soluție și curăță tenul ușor, până când discheta rămâne perfect curată. Dacă obișnuiești să aplici mai mult machiaj sau să folosești produse rezistente la apă, se poate să ai nevoie de 2-3 aplicări pentru a elimina complet machiajul.

Când aplici soluția pe dischete din bumbac, micelele se fixează parțial de acestea și captează în interiorul lor murdăria de pe piele, fie că e vorba despre produse de machiaj sau pur și simplu despre praf, exces de sebum și toxinele depuse ca urmare a expunerii la poluarea din aer. Apa micelară este unul dintre cele mai delicate produse pe care le poți folosi, nu vei avea nevoie de un al doilea produs special pentru ochi și o poți încerca și dacă ai pielea foarte sensibilă.

Încearcă să alegi produse comercializare de branduri cunoscute și disponibile de preferat în farmacii, pe rafturile cu dermato-cosmetice. Și ține minte: o listă mai scurtă de ingrediente înseamnă un produs cu mai puține adaosuri chimice dăunătoare.