Revista Sănătate

Alimente cu efect de protectie impotriva steatozei hepatice

Atat factorii genetici, cat si factorii de mediu, in special obiceiurile alimentare, au fost implicati in modularea retelei complexe de semnale moleculare care conduc la steatoza hepatica non-alcoolica (non-alcoholic steatohepatitis – NASH).

Modificarea modului de viata este eficienta in tratamentul steatozei si inflamatiei hepatice, desi lipsesc dovezi privind efectele modificarilor stilului de viata asupra fibrozei.

Polifenolii naturali reprezinta o clasa larga de compusi fitochimici clasificati ca flavonoizi si non-flavonoizi. Antocianinele sunt flavonoide care sunt responsabile pentru culoarea albastra, purpurie si rosie a fructelor si legumelor, cum ar fi afine, capsuni, cirese, prune, struguri, portocale rosii si ceapa rosie.

Studiile arata faptul ca acestea reduc stresul oxidativ al hepatocitelor, prin stimularea raspunsului antioxidant. Recent, antocianinele au fost studiate pentru rolul lor in modularea homeostaziei lipidice in diferite tesuturi, inclusiv in ficat.

Quercetinul este un flavonoid care se gaseste in principal in ceapa rosie, mere, fructe de padure, citrice si vin rosu. Quercetinul are efect antioxidant la nivelul hepatocitelor. Interesant este faptul ca aportul de quercetin reduce acumularea de grasimi hepatice, stimuland omega-oxidarea acizilor grasi.

Luteolina este un flavonoid care este prezent in cimbru si in alte legume, inclusiv ceapa, broccoli si conopida. S-a demonstrat ca luteolina reduce acumularea de lipide.

Resveratrolul este un compus polifenolic continut in principal in struguri rosii, mure, alune si cacao. Resveratrolul exista in doua forme izomerice: trans-resveratrolul, ce se gaseste in mod natural in coaja de struguri si in sucul de struguri rosii, precum si Cis-resveratrolul, care este prezent in vinul rosu.

Curcumina este polifenolul responsabil pentru culoarea galbena a curcumei (Curcuma Longa) care este continuta in curry, un condiment utilizat pe scara larga. Curcumina a fost studiata pentru proprietatile sale antioxidante si s-a dovedit a avea efecte pozitive asupra metabolismului ficatului.

Curcumina a fost studiata, de asemenea, pentru efectele sale asupra NASH si asupra tulburarilor metabolice asociate.

Multe studii epidemiologice au demonstrat o asociere intre consumul de polifenoli naturali din fructe si legume si un risc scazut de dezvoltare a bolilor cronice.

In afara de doza, o alta problema este biodisponibilitatea variabila, care pare sa depinda de o varietate de factori, precum structura chimica, timpul de tranzit intestinal, microflora colonica si multe altele.

Sunt necesare studii clinice bine concepute care sa evalueze rezultatele histologice, pentru a stabili impactul polifenolilor nu numai asupra steatozei si inflamatiei, ci mai ales asupra fibrozei hepatice.

Oricum, dieta sanatoasa, echilibrata si pe baza de legume, fructe, cereale integrale si carne slaba, este cea care poate ajuta pacientul sa combata steatoza hepatica, fie ea alcoolica ori non-alcoolica. Importanta regimului alimentar este extrem de mare in reducerea nivelului de grasimi de la nivelul ficatului.

Pe langa dieta, se recomanda, de asemenea, si renuntarea la stilul de viata sedentar, responsabil si el pentru acumularea depozitelor de grasime la nivel hepatic. E indicat sa se practice cel putin 30-40 de minute de activitate fizica de intensitate moderata, pe zi.

Activitatea fizica se va alege in functie de greutatea pacientului, precum si de afectiunile asociate care ii pot limita mobilitatea – probleme articulare, la nivelul coloanei vertebrale si nu numai.

Supraponderalitatea este un inamic important al ficatului, de aceea kilogramele in plus trebuie eliminate in cel mai scurt timp posibil. Un nutritionist si un antrenor de fitness ar putea ajuta pacientul sa slabeasca, dar si sa adopte un stil de viata mai sanatos, ideal (si) pentru sanatatea ficatului.

Daca pacientul sufera de hiperlipidemie, acesta va urma tratamentul recomandat de medic, astfel incat sa combata nivelul mare de colesterol si de trigliceride din sange. Este important sa nu se neglijeze tratamentul acesta, intrucat colesterolul marit va favoriza steatoza hepatica.