Revista Sănătate

Cum poti preveni cancerul de san

Nu exista un mod sigur sau o „reteta clara” pentru a preveni cancerul de san, dar anumite decizii legate de stilul tau de viata pot reduce semnificativ atat riscul de cancer mamar, cat si pe cel al altor tipuri de cancer.

De la inceput trebuie precizat ca in majoritatea cazurilor trebuie sa existe o predispozitie genetica catre acest tip de afectiune, care poate fi pusa in evidenta prin testari specifice ce vizeaa genele BRCA1 precum si BRCA2 in cazul predispozitiei mostenite catre cancerul de san si ovar. Dintre acestea, testarea MyRisk este cea mai concludenta din punctul nostru de vedere.

Aceste decizii sau schimbari pe care le faci in stilul de viata pentru a preveni cancerul de san includ:

evitarea consumului excesiv de alcool,

adoptarea unei diete sanatoase, ce contine multe fructe si legume proaspete,

faptul ca faci suficienta miscare (ca faci exercitii fizice),

faptul ca iti mentii un indice de masa corporala (IMC) la un nivel sanatos,

nu fumezi! studiile arata ca fumatul, pe un teren genetic predispozant duce la aparitia unor forme chiar mai agresive decat cele ale predecesoarelor(mame, matusi, bunici etc)

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca femeile ar trebui sa se gandeasca cu foarte mare atentie la optiunile lor in ceea ce priveste alaptarea la san si folosirea terapiei de substitutie hormonala dupa instalarea menopauzei, deoarece acestea pot afecta riscul de cancer de san.

Si interventia chirurgicala preventiva este o optiune pentru femeile care stiu ca au un risc crescut de cancer mamar (sa ne amintim, de exemplu, de Angelina Jolie, care a recurs la o dubla mastectomie dupa efectuarea testului MyRisk care i-a confirmat riscul major de a dezvolta cancer de san si ovar).

Ce trebuie sa stii despre preventia cancerului mamar

Cancerul de san nu are o cauza identificabila, in afara celei genetice, si aceea discutabila pana intr-un punct. Din acest motiv, el nu poate fi prevenit in intregime. Chiar si asa, urmand un stil de viata sanatos, facand controale regulate si adoptarea oricaror masuri preventive pe care medicul tau ti le recomanda, vei vedea ca toate acestea te pot ajuta sa iti reduci riscul.

Factorii legati de stilul de viata

Factorii ce tin de stilul de viata iti pot influenta riscul de cancer de san. De exemplu, femeile care sunt obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Mentinand o dieta sanatoasa si facand mai multa miscare si mai multe exercitii fizice, vei vedea ca acestea te-ar putea ajuta sa slabesti si sa iti reduci, astfel, riscul.

Si faptul ca bei prea mult alcool iti creste riscul de cancer de san. Acest lucru este adevarat daca bei doua sau mai multe bauturi alcoolice pe zi sau daca bei alcool compulsiv. Cu toate acestea, un studiu recent a aratat ca pana si o singura bautura alcoolica pe zi iti creste riscul de cancer mamar.

Metode de screening pentru a depista cancerul mamar

Faptul ca iti faci mamografie in mod regulat poate sa nu previna cancerul de san, dar metoda aceasta te-ar putea ajuta sa reduci sansele ca boala sa treaca nedetectata. Societatea Americana de Cancer ofera urmatoarele recomandari generale in ceea ce priveste mamografiile:

Femeile cu varsta intre 40 si 44 de ani: o mamografie anuala este optionala.

Femeile cu varsta intre 45 si 54 de ani: o mamografie anuala este recomandata.

Femeile cu varsta de 55 de ani si peste acest prag: o mamografie la fiecare 1-2 ani este recomandata, atat timp cat ai o stare buna de sanatate si te astepti sa traiesti inca 10 ani sau mai multi.

Acestea sunt, insa, doar recomandari. Nu uita ca recomandarile specifice pentru mamografii sunt diferite pentru fiecare femeie in parte, asa ca discuta cu medicul tau pentru a vedea daca ar trebui sa iti faci o mamografie si cat de des. Pentru femeile sub 40 de ani, este recomandata ecografia mamara, iar medicul iti poate explica daca si cand e cazul sa faci o mamografie.

Tratamentul preventiv

Unele femei au un risc mai mare de cancer de san din cauza factorilor ereditari. De exemplu, daca mama ta in special, dar chiar si tatal, prezinta o mutatie a genelor BRCA1 sau BRCA2, atunci si tu ai un risc crescut de a avea aceasta mutatie genetica. Acest lucru iti creste semnificativ riscul de cancer de san.

Daca ai un risc pentru aceasta mutatie genetica, discuta cu medicul tau despre diagnosticul tau si despre optiunile de tratament. S-ar putea sa vrei sa fii testata pentru a afla daca ai, cu certitudine, aceasta mutatie.

Iar daca afli astfel ca ai mutatia, discuta cu medicul tau despre orice fel de pasi preventivi (sau anticipativi) pe care ii poti face pentru a-ti reduce riscul de a face cancer mamar. In extremis, acesti pasi ar putea include o mastectomie profilactica (indepartarea chirurgicala a glandei mamare, asa cum a ales si actrita Angelina Jolie sa faca).