Revista Sănătate

Medicamentul care te scapă de gripă în două zile

Medicamentul minune care alungă gripa tocmai a fost aprobat de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) și se numește Xofluza.
De 20 de ani nu mai fusese aprobat un medicament împotriva gripei în SUA. Xofluza se administrează în doză unică, atunci când gripa abia se instalează.

Xofluza a fost testat în două studii, unde au fost implicați 1832 de pacienți. Studiile au fost comparative, pacienții primind Xofluza, placebo sau Tamiflu. Xofluza a ameliorat gripa considerabil, comparativ cu efectul placebo. În comparație cu Tamiflu, Xofluza a ameliorat gripa cu câteva zile înainte.

Medicamentul a fost autorizat și de Japonia, la începutul anului. Xofluza, ar putea deveni în curând un competitor semnificativ al antiviralului Tamiflu, produs de gigantul farmaceutic Roche, unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea gripei.

Potrivit companiei farmaceutice japoneze Shionogi, Xofluza necesită administrarea a mai puţine doze decât Tamiflu. Pacienţii trebuie să ia o singură pastilă în loc de două doze pe zi timp de cinci zile. Shionogi susţine că Xofluza poate distruge virsul gripei în 24 de ore, blocând răspândirea virusului prin inhibarea unei enzime pe care acesta o multiplică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa sezonieră este o infecţie respiratorie acută cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume.