Revista Sănătate

Tot ce trebuie să știi dacă îți place șoriciul de porc

Pentru că este perioada în care toți românii taie porcul pentru Crăciun, șoriciul este un adevărat deliciu pentru foarte mulți, dar nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu mâncatul. Motivele sunt ce-i drept bine întemeiate: are multe calorii şi se digeră greu.

„Şoriciul este foarte caloric, are conţinut mare de grăsimi şi proteine, dar mai mult colagen, o protenică de calitate inferioară. E foarte greu digerabil şi nu e indicat în cantităţi mari, maiales de cei care suferă de afecţiuni hepatice, biliare sau pancreatice”, spune dr. Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie.

Nutriţionistul ne recomandă să dăm la o parte şoriciul şi să consumăm, în schimb pulpa sau muşchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea mare de proteine mai conţine şivitamine din grupul B şi foarte mult fier. La fel este și ficatul, care conţine foarte mult fier şiB-uri, dar şi nucleoproteine şi trebuie evitat de pacienţii cu gută.

”Şoriciul e la fel că pielea de la pui pe care majoritatea persoanelor o aruncă. Nu are valoarea nutritivă a cărnii pentru că e făcut din ţesut conjunctiv”, adaugă şi nutriţionistul Corina Zugravu.

Dacă vreţi totuşi să mâncaţi şorici, nu exageraţi şi curăţaţi-l foarte bine de grăsime. Este indicat să îl mâncați cu sare.