Revista Sănătate

Tipurile de cafea si cum le deosebesti in calitate de iubitor al acesteia

Consumata in trecut in loc de aliment si nu bautura de catre triburile est africane, cafeaua avea sa ajunga in secolul 21 si nu numai, una dintre cele mai celebre si dorite bauturi ale lumii.
Scopul initial al boabelor de cafea era acela de a oferi un surplus de energie luptatorilor acelor vremuri. Reteta secreta era reprezentata de macinarea boabelor de cafea cu grasime animala pana ce capata consistent dorita pentru a fi consumata.

In lume se cunosc pana la 80 de soiuri de cafea, insa aproape pe toate rafturile magazinelor cea mai des intalnita este celebra “100% Arabica”. Pe langa acest soi atat de raspandit, atat de aromat si fin, mai exista si alte tipuri de cafea consacrate:

Robusta: Nu la fel de dorita precum Arabica, Robusta are un continut mai ridicat de cofeina, un gust mai puternic si se amesteca impreuna cu Arabica pentru o ameliorare a gustului, cea din urma fiind mult mai baubila si mai fina. Calitatea acesteia nu este atat de inalta, insa este mai usor de cultivat. Tipul de cafea Robusta il intalnim indeosebit in bauturile de tip espresso.

De o calitate mediocra este cafeaua Liberica, o luptatoare in randul cafelelor, caci poate creste in conditii extrem de nefavorabile, aceasta nu este nici atat de „frumoasa”. Boabele nu cresc uniform, sunt deformate iar culoarea acestora poate fi maroniu-galbui.

Sfanta Elena: o cafea consacrata de Napoleon, mare iubitor al acestui tip de cafea, cu care putini dintre noi au avut sansa sa se intalneasca, se dezvolta in soluri vulcanice iar aroma ei este extraordinara, fiind descrisa ca un amestec de cafea cu caramel, uneori cu tente citrice.

O alta cafea deosebita care se dezvolta si creste in preajma vulcanilor este soiul Panama Geisha, soi care se dezvolta langa vulcanul baru din Panama. Avand o aciditate usoara si jucausa, cafeaua Panama iti pune simturile in miscare.

Acestea sunt doar cateva dintre soiurile cele mai celebre ale lumii, se spune ca exista un tip de cafea pentru toate gusturile, unele explozii pot reiesi chiar din amestecul a doua soiuri complet diferite.

Ana Maria Mirica