Revista Sănătate

Durere de splina – de ce apare si cum se trateaza

Splina este organul amplasat in spatele stomacului, in partea stanga, sus, a cavitatii abdominale. Fiind situata chiar sub coaste, aceasta nu poate fi palpata. Uneori, splina poate fi dureroasa, cauzand senzatii similare intepaturilor, imediat sub coaste, pe partea stanga. Zona poate fi dureroasa si la atingere.

Splina este un organ de dimensiunile unui pumn, care face parte din sistemul imunitar, insa fara de care se poate trai, intrucat ficatul are capacitatea de a-i prelua functiile importante.

Printre functiile splinei se numara:

Apararea organismului de germeni, prin activarea celulelor albe
Tinerea sub control a celulelor albe si rosii
Monitorizarea sangelui si eliminarea celulelor afectate.

Atunci cand splina nu mai functioneaza corect, poate elimina celulele sanatoase, ceea ce inseamna ca poate declansa anemie, poate creste riscul de infectii si totodata favorizeaza invinetirea si sangerarile.

Durerea cauzata de ruptura de splina
Rareori, splina este accidentata sau lovita in timpul unui impact, deoarece este protejata de amplasarea sa. Chiar si asa, exista situatii in care splina poate fi lovita – de pilda, in urma unui accident rutier, in timpul practicarii unui sport de contact ori din cauza unei coaste rupte. In asemenea situatii, poate aparea conditia denumita ruptura de splina, dar totodata se poate forma si un hematom, care la randul sau se poate transforma in chist. Ruptura de splina poate sa apara imediat dupa impact, dar si la cateva saptamani dupa.

Cum se manifesta durerea in ruptura de splina
Semnele si simptomele rupturii de splina sunt urmatoarele:

Durere in partea stanga a abdomenului, sub coaste, si sensibilitate la atingerea zonei respective
Instabilitate cardiovasculara manifestata prin tahicardie si ameteli
Greata, varsaturi, paloare, lesin.

Ruptura de splina este o afectiune care necesita ingrijiri medicale de urgenta, intrucat hemoragia poate fi puternica si poate pune viata pacientului in pericol.

Durerea cauzata de splina marita – splenomegalie
Splenomegalia este o alta cauza a durerii de splina. Aceasta conditie poate sa apara din mai multe cauze, incepand cu infectiile bacteriene precum malaria, tuberculoza si sifilisul si pana la ciroza hepatica, anemia hemolitica ori leucemia. O alta cauza a splenomegaliei poate fi si administrarea unor medicamente care au ca efect advers inflamarea splinei.

Cum se manifesta durerea in caz de splina marita
In splenomegalie, durerea de splina poate fi asociata cu simptome precum:

Instalarea satietatii in ciuda cantitatii mici de alimente consumate
Disconfort in partea stanga a abdomenului, sub coaste
Anemie, oboseala
Infectii frecvente
Invinetirea rapida a pielii.

Splina marita poate fi tratata medicamentos, dar si prin repaus. Asta pentru ca splenomegalia creste riscul de ruptura de splina. Interventia chirurgicala este rareori necesara in caz de splina marita, daca apar complicatii.

Daca ai splina marita fara simptome asociate, medicul poate considera expectativa o idee buna. Asadar, acesta te va reevalua dupa 12 luni ori cu prima ocazie in care simti alte simptome, pentru a lua o decizie cu privire la tratamentul necesar.

Daca durerea de splina nu se amelioreaza si medicul confirma diagnosticul de ruptura de splina, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a splinei. Uneori, se elimina doar o portiune din acest organ, alteori e necesara indepartarea completa.

Cu toate ca splina nu e un organ vital, medicii cantaresc mult decizia de a indeparta splina din cauza ca, fara splina, sanatatea pacientului poate fi amenintata de infectii. Din aceasta cauza, uneori medicii pot apela la micsorarea splinei prin radioterapie, astfel incat sa evite interventia chirurgicala.

Pentru a reduce riscurile dupa eliminarea splinei, medicii recomanda imunizarea pacientului prin vaccinare (vaccin antigripal, vaccin care previne pneumonia, meningita ori vaccin care previne hepatita B). Totodata, se recomanda si tratamentul cu antibiotice, pentru reducerea riscului de infectii.