Revista Sănătate

Sterilizarea instrumentelor medicale, un subiect extrem de sensibil!

Sterilizarea instrumentarului medical, măsură obligatorie de protecție împotriva infecțiilor!

Funcționarea ideală și conformă cu legea a cabinetelor și saloanelor presupune sterilizare instrumentarului de multiplă folosire după fiecare utilizare, precum și verificarea lunară a eficienței aparatelor de sterilizat, prin teste specifice. În practică însă, infecțiile nosocomiale sau virusurile hepatice B și C fac o mulțime de victime în țara noastră.

În România, peste 1,4 milioane de oameni au hepatită B sau C, conform Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA).
România, ocupă locul 1 în Europa la numărul de cazuri de hepatită C, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și locul al 4-lea reprezentând rata mortalității cauzate de afecțiunile hepatice. Mai exact, 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se aproximează că sunt infectate cu virusul hepatitei C în întreaga Europă sunt din România.
Alte boli grave care se pot transmite în cabinete și saloane sunt HIV, tubercoloza sau sifilisul.

Datele centralizate de Ministerul Sănătății pentru perioada cuprinsă între 2010 și 2015 arată că, în această perioadă, s-a înregistrat un număr total de 57.000 de infecții nosocomiale.

Evaluările făcute în spitalele santinelă din țară arată că peste 75% din totalul infecțiilor intraspitalicești, sunt cauzate de utilizarea instrumentelor și a aparaturii în diferite manopere terapeutice și doar 25% dintre aceste infecții pot fi puse în legătură cu alte cauze.
Un rol esențial este jucat de sterilizarea corectă și completă a instrumentarului refolosibil. De asemenea, foarte importante sunt și procedurile de verificare a sterilizării, studiile arătând că 20% – 30% dintre infecțiile spitalicești ar putea fi evitate prin igienă intensivă și programe de control.