Revista Sănătate

Ai mâinile și picioarele reci?!…Iată câteva sfaturi de la care nu puteți face rabat!

Mâinile și picioarele reci,semnalizează o afecţiune circulatoră, al unei distrugeri vasculare datorată degerăturii sau al unei alte afecţiuni sau condiţii ce afectează arterele, venele, capilarele sau metabolismul.
Sindromul Raynaud, este o problema de circulație a sângelui care afectează extremitățile, de obicei degetele de la mâini, dar și cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile și bărbia.

Acest tip de simdrom este frecvent întâlnit la femeile cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani.

Iată efectele acestui simdrom

– vedere înceţoşată, senzaţii de foame sau sete excesive, urinări frecvente, fatigabilitate, scădere ponderală datorate diabetului;

– piele palidă şi dură la nivelul mâinilor:

– durere, furnicături, zvâcnituri, pulsaţii, arsuri sau amorţeală la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, degetelor de la mâini sau picioare, nasului, buzelor, lobilor urechilor;

– creştere în greutate, fatigabilitate, depresie, dureri musculare sau articulare, menstruaţii abundente datorate hipotiroidismului;

Acest sindrom, este o boală imună, odată instalat, trebuie luate măsuri, precum analize de urină, teste pentru funcționarea tiroidei, și ecografia Doppler.

Dr. Codruț Tutu, specialist acupunctură și apifitoterapie, explică
„Vindecarea completă a sindromului Raynaud necesită un tratament mai complex, întrucât sunt afectate structura și funcțiile sistemului circulator periferic precum și ale unor organe interne iar fiecare pacient are nevoie de un tratament individualizat. Este recomandat să se evite contactul cu temperaturile scăzute, iar în timpul sezonului rece să se poarte articolele vestimentare de protecție (mănuși, căciulă, fular, etc.)”

Diabetul, arterioscleroza, boala vasculara periferica sunt boli care au simptome asemănătoare.

Suferinzii de diabet zaharat, au nivelul ridicat de zahar din sânge și urină provoacă îngustarea arterelor si capilarelor, afectând alimentarea cu sânge a țesuturilor, ceea ce poate duce la apariția simptomelor de mâini și picioare reci.

Arterioscleroza și boala vasculară periferică sunt determinate de nivelul ridicat de colesterol în sânge, ce produce îngustarea vaselor sangvine.