Revista Sănătate

Untul sau margarina?! …iată câteva sugestii pentru a face diferența!

Precum bine știți atât untul cât și margarina, sunt indispensabile în gastronomie.

Diferențe dintre unt și margarină

Untul, se obține din baterea grăsimii laptelui gras de vacă, și este produsul ideal pentru diete!
El conţine cantităţi mai mari de:
• vitamina K2 – această vitamină puţin cunoscută joacă un rol important în prevenirea multor boli grave, inclusiv cancerul, osteoporoza şi bolile cardiovasculare.
• CLA – studiile arată că acest acid gras poate avea proprietăţi anti-cancer şi ajută la scăderea procentului de grăsime corporală la oameni.
• butirat – un acid gras cu catenă scurtă, ce se găseşte în unt, care este produs de bacteriile din intestin. Poate lupta împotriva inflamaţiilor, poate îmbunătăţi sănătatea digestivă şi poate preveni creşterea în greutate .
• Omega-3 – untul ce provine de la animalele hrănite cu iarbă are mai puţini acizi graşi Omega-6 şi mai mulţi Omega-3, fapt important, pentru că oamenii consumă deja prea mulţi acizi graşi Omega-6.

Margarina este total diferită. Este un aliment foarte prelucrat, care a fost inventat pentru a înlocui untul. Ingredientul principal este uleiul vegetal, alături de emulgatori, coloranţi şi diferite ingrediente artificiale.
La temperatura camerei uleiul vegetal este lichid. Acesta este motivul pentru care margarina este adesea hidrogenată, ceea ce îi conferă o consistenţă mai mare şi îi extinde termenul de valabilitate. Hidrogenarea transformă de asemenea şi unele uleiuri vegetale în grăsimi trans.

În Sydney Dieta Hearth Study, au fost randomizate în două grupuri 458 de persoane care au avut un eveniment cardiac recent. Un grup a fost instruit să reducă grăsimile saturate (inclusiv untul) şi să mărească aportul de uleiuri vegetale polinesaturate, care includ şi margarină.
În concluzie, studiile arată că margarina creşte riscul bolilor de inimă, în timp ce untul nu poate fi nociv. Untul provenit de la vacile hrănite cu iarbă poate chiar avea un rol protector.