Revista Sănătate

Vitaminele D și K: ce sunt și ce fac?

Atât vitamina D cât și vitamina K fac parte din așa-numitul grup de vitamine solubile în grăsimi (A, D, E, K), ceea ce înseamnă că ele sunt absorbite mai bine în organism în prezența alimentelor cu un fel de grăsimi potrivite.
Vitamina D, numită și „vitamina soarelui”, este esențială pentru sănătatea ta. Acesta joacă un rol imens în procesul de mineralizare osoasă și metabolismul calciului în general.
Vitamina D sunt 5 substanțe similare, dintre care principalele sunt vitaminele D2 și D3. Dintre acestea, vitamina D3 este cea mai importantă deoarece se găsește în alimentele produse de pielea umană.

Funcția sa principală este de a regla nivelul calciului din organism prin două mecanisme simple:
– crește absorbția calciului din surse dietetice
– scopul vitaminei D este menținerea nivelurilor de calciu din sânge normal, cu toate costurile, chiar dacă este nevoie de destrămarea oaselor.

Avantaje și dezavantajele vitaminei D
– în articulații, provocând dureri articulare și inflamații
– în vasele de sânge, provocând calcificări și blocări
– calcificarea arterelor cardiace crește riscul cardiovascular
– calciul persistent poate provoca, de asemenea, pietre în vezica biliară, rinichi și poate afecta chiar celulele creierului
– excesul de calciu sau tulpina cauzează pinteni osoși
Nivelurile ridicate de calciu din sânge sunt legate de creșterea tensiunii arteriale.
Pe lângă faptul că luați în considerare suplimentele de vitamina K pentru a vă asigura un echilibru optim de calciu atunci când luați D3, nu uitați că puteți obține și din alimente.

Există două forme principale de vitamina K:
– K1, ficlochinonă; găsite în verde închis cu frunze
– K2, menacinonă; găsite în produse animale, alimente fermentate și produse de bacteriile intestinale din vitamina K1
Alimente bogate în vitamina K1 (mcg / 100g): colaci (440), spanac (380), ulei de soia (193), broccoli (180), varză 145, ulei de canola 127, salată de gheață 35.
Alimente bogate în vitamina K2 (mcg pe 100 g): natty (1034), ficat de gâscă (369), ulei de emu (360), brânzeturi (76), brânzeturi (56), gălbenuș de ou (32) ghee (29), unt (15).

În concluzie, deficitul de vitamina K, contribuie la calcificarea vaselor de sânge. Opusul este de asemenea adevărat: luarea vitaminei K previne această stare dăunătoare.