Revista Sănătate

Eurespal, medicament de tuse pentru copii, interzis pe piața românească!

În România, unde “Eurespal” este recomandat masiv pemtru bronşite şi pneumonii, notificarea a ajuns în farmacii săptămâna trecută.

Agenţia Naţională a Medicamentului a confirmat decizia producătorului, de a opri vânzarea “Eurespal” – sirop şi tablete. Potrivit autorităţilor franceze, care au declanşat retragerea produsului, există indicii ca substanţa activă din medicament ar provoca tulburări de ritm cardiac.

Autoritatea Franceză a Medicamentului, care a suspendat autorizaţia de punere pe piaţă pentru un produs împotriva tusei, folosit frecvent în boli respiratorii. În urma testelor care au vizat acest preparat al laboratoarelor Servier, “a fost identificat un potenţial efect al substanţei active, “fenspirida”, privind apariţia tulburărilor de ritm cardiac.”

Eurespal era singurul antitusiv şi bronhodilatator care putea fi obţinut cu prescripţie medicală cu compensare 100%. În următoarele zile, autorităţile ar trebui să trasmită către medici o variantă de înlocuire, astfel încât să nu existe un impact financiar asupra pacienţilor.
Substanţă activă din Eurespal, “fenspirida”, există şi într-un alt medicament sub formă de pastile. Pentru acesta nu s-a primit nici o notificare de retragere!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale publică în fiecare an o listă completă a medicamentelor restrase și a seriilor acestora, precum și motivele pentru care medicamentele sunt retrase.

În documentul publicat la sfârșitul lui 2018 de Agenția Națională a Medicamentului se regăsesc medicamente cunoscute precum Omeprazol, Scobutil, Algocalmin, Acc Junior, Quinax.

În lista medicamentelor retrase de piață în 2019 se numără o serie de produse de compania Egis Pharmaceuticals PLC, Ungaria. Motivul invocat în cazul acestor produse este întrerupere temporară a comercializării și eliminare din CaNaMed și din Catalogul Public începând cu 01.01.2019. Printre acestea se numără: EGIRAMLON, LUCETAM, KETILEPT, EXPLEMED, CLOSTILBEGYT.