Revista Sănătate

Primele semne care anunţă varicele. Cum şi când pot ajuta masajul şi kinetoterapia

Varicele constituie o problemă de sănătate comună, extrem de des întalnită în România. Aproximativ 30% din populaţie şi 60% din femeile de la noi din ţară prezintă la momentul actual manifestările acestei boli, conform studiilor de specialitate.

La femei boala are o incidenţă de 3-4 ori mai mare decât la bărbaţi şi în general apare după vârsta de 30 de ani. Se estimează că dintre persoanele cu vârsta de până la 30 de ani care au varice aproximativ 80% sunt femei, în vreme afecţiunea se regăseşte în proporţie de numai 20% în rândul bărbaţilor.

„Este necesar să facem diferenţa între varicele sau venele varicoase, venele reticulate şi telangiectazii“, explică conf. dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Astfel, primele sunt vene largi, proeminente, palpabile şi vizibile la suprafaţa pielii, pe coapsă şi gambă, în timp ce telangiectaziile şi venele reticulare sunt vene foarte subţiri – telangiectaziile fiind mai subţiri, până la 1 milimetru, cele reticulare până la 3milimetri, uşor vizibile, care nu se pot palpa, localizate în special în straturile superficiale ale pielii.

Incidenţă de 4 ori mai mare în cazul predispoziţiei genetice

Cauza este multifactorială. „Pe de-o parte există o predispoziţie genetică – la persoanele la care părinţii suferă de boala varicoasă, incidenţa acesteia este de 3-4 ori mai mare.

De asemenea, există o predispozitie legată de cromozomul X precum şi de perioada de sarcină – perioada în care creşte presiunea intraabdominală şi implicit apar condiţiile presionale favorabile bolii varicoase.

„Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, senzaţia de arsură, de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care anunţă adesea apariţia varicelor la nivelul picioarelor.

Acesta este momentul în care este bine ca pacienţii să ceară un consult de specialitate şi să urmeze toţi paşii indicaţi de medicul specialist, astfel încât să primească diagnosticul corect”.

De ce apar varicele

Suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare; lipsa de mişcare sau sedentarismul; greutatea peste limita normală şi constipaţia cronică sunt doar câteva dintre cauzele pentru care apar varicele.

La acestea se adaugă sarcinile repetate, riscul crescând odată cu numărul de sarcini duse la termen, precum şi factorii ereditari. „Riscul relativ este de 2:1 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3:1 dacă ambii părinţi au varice“.

Cum şi când ajută masajul?

În cazul varicelor, masajul, dar numai dacă este făcut corect şi precis, poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor prin diminuarea durerilor şi stimularea circulaţiei sângelui. Atenţie, nu putem vorbi despre un tratament al varicelor în stadiu avansat prin masaj, însă, în funcţie de gradul de afectare se pot diminua efectele negative.

Dacă vorbim despre varice în stadiu incipient, de „picioare grele“ atunci masajul de drenaj limfatic ajută foarte mult atât la prevenirea evoluţiei bolii, cât şi la îmbunătăţirea stării generale a pacientului.

Primul este stadiul de „picioare grele“ care mai devreme sau mai târziu duc la dezvoltarea varicelor, următorul este cel în care apar pe piele acele vase pronunţate şi dureroase şi ultimul stadiu în care vasele de sânge sunt extrem de pronunţate „dantelate“ şi dureroase.

Astfel, pentru pacienţii care se încadrează în primele două stadii, masajul limfatic poate să ajute enorm, însă pentru cei care se confruntă de mult cu această afecţiune este nevoie de tratament chirurgical.

„În cazul picioarelor grele, masajul limfatic sau presomasajul se realizează cu mişcări blânde şi corect dirijate, cu acţiune directă asupra ganglionilor limfatici. Manevrele utilizate trebuie să fie de intensitate extrem de mică, pentru că efectele histaminice ale masajului riscă, de fapt să favorizeze filtrarea, crescând astfel permeabilitatea vaselor.

Intensitatea presiunii se situează între 30-40 mmHg, manevrele repetându-se de mai multe ori, asociindu-se cu o uşoară tracţiune tangenţială a pielii. Manevrele nu trebuie să provoace ciupirea, durerea sau înroşirea tegumentelor.

Ritmul de execuţie este lent, respectând astfel modalităţile de evacuare a limfei – peristaltismul limfatic realizat prin contracţia vaselor limfatice. Presiunea este menţinută 2-3 secunde, apoi aceeaşi manevră este repetată de mai multe ori pe loc, înainte de a deplasa mâinile.

Aceste presiuni sunt obţinute prin antrenarea ansamblului articular al membrelor superioare ale practicianului şi conferă astfel tehnicii un caracter sedativ”.

„Circulaţia limfatică şi cea venoasă se completează şi se intercondiţionează reciproc. Circulaţia limfatică este de fapt circulaţia de epurare – de curăţare – a ţesuturilor care transportă produşi de descompunere, microorganisme, celule anormale – de exemplu, tumorale.

Circulaţia limfatică este lentă, tocmai pentru a da timp de „prelucrare” a acestor „deşeuri” de către celulele de apărare ale organismului care sunt limfocitele şi macrofagele. După ce limfa a fost filtrată în ganglionii limfatici şi prelucrată, se varsă în circulaţia venoasă.

Iată deci, cum o circulaţie de întoarcere venoasă deficitară – cum este şi în boala varicoasă – influenţează şi circulaţia limfatică. Şi, de aici, putem deduce încă un lucru: grăbirea drenajului limfatic prin masaj are indicaţii precise care trebuie respectate”.

Pentru rezultate mai bune, în cazul varicelor incipiente, terapia prin masaj poate fi combinată cu şedinţe de kinetoterapie, care au rolul de a stimula în plus circulaţia sângelui şi de a preveni evoluţia afecţiunii. Dacă masajul este bine efectuat, circulaţia limfatică poate fi refăcută în numai 10-12 şedinţe de drenaj.

Pentru a obţine rezultate, este important ca procedura să fie realizată de un fizioterapeut sau de un kinetoterapeut, în centre specializate.

Cine are interzis la masaj limfatic

„Dacă masajul nu este efectuat corect, la nivelul adipocitelor se produce o acumulare de grăsime şi de toxine. Prin urmare, masajul incorect executat îşi pune amprenta negativ şi asupra circulaţiei sangvine“.

Este foarte important ca drenajul limfatic să fie precedat de o vizită la medic. „Acesta are contraindicaţii pentru o serie de afecţiuni, precum insuficienţa cardiacă, tuberculoza, astmul bronşic, tromboza, tumorile maligne şi eczemele.

De asemenea, acest tip de masaj nu este recomandat în cazul unor afecţiuni provocate de agenţi patogeni – virusuri, bacterii -, întrucât există riscul ca aceştia să fie răspândiţi în restul corpului“. Totodată, drenajul limfatic este contraindicat femeilor însărcinate.