Revista Sănătate

Obiceiuri nesănătoase care provoacă balonare precum si cateva moduri de a le putea evita

Evită obiceiurile care provoacă balonare, reflux și gaze: În afară de intoleranța corporală la anumite alimente care pot declanșa aceste probleme, există și obiceiuri care le pot determina. De la guma de mestecat și consumul de bomboane, până la activități care pot crește conținutul de aer în stomac, există un spectru larg de obiceiuri care pot provoca balonare, gaze și reflux. De asemenea, sucurile și băuturile răcoritoare, dar și cele carbogazoase, pot permite acumularea de aer în exces în stomac. Mai mult decât atât, dacă fumezi țigări, atunci inhalarea din timpul fumatului poate lăsa aer în exces în sistemul digestiv, declanșând astfel balonare, gaze și disconfort digestiv. Prin urmare, pentru a evita gazele și balonarea, evită alimentele, dar și obiceiurile carele pot provoca.

Evită să consumi alimente care declanșează balonarea și gazele: Lista de alimente care provoacă balonare, gaze și disconfort este destul de lungă, ele fiind responsabile și pentru activarea refluxului de acid, care se întâmplă atunci când acidul gastric ajunge la esofag și are ca rezultat arsuri la stomac. Alimentele bogate în grăsimi sunt principala cauză a apariției gazelor, deoarece sunt dificil de digerat și rămân în sistemul tractului digestiv, provocând mai mult disconfort și senzație de balonare. De asemenea, alimentele prăjite sunt al doilea vinovat responsabil cu acumularea de gaze intestinale și declanșarea balonării. Cu toate acestea, poate părea uimitor, dar și alimentele cu conținut ridicat în fibre pot provoca disconfort intestinali, cum ar fi: fructele, legumele, pastele făinoase, cerealele, cerealele integrale și produsele lactate.

Digeră mâncarea așa cum trebuie: Digerarea este o necesitate, deoarece toate alimentele nedigerate duc adesea la dezvoltarea gazelor în intestine. Prin urmare, dacă ești conștientă de faptul că ai intoleranță la anumite tipuri de alimente, trebuie să le eviți. De exemplu, dacă ai intoleranță la gluten sau lactoză, atunci nu trebuie să consumi alimente care conțin gluten sau produse lactate, deoarece organismul nu le poate digera în mod corespunzător, rezultând în dureri abdominale și gaze. Pe de altă parte, dacă ai deficiențe ale bacteriilor intestinale benefice, care sunt esențiale pentru o digestie corectă, atunci funcția stomacului tău va fi întreruptă și vei căpăta simptomele menționate mai sus. În plus, bacteriile intestinale benefice pot fi epuizate în urma dietei nesănătoase, a antibioticelor sau a altor medicamente utilizate împreună cu carbohidrații insuficient absorbiți.

În aceste condiții, balonarea, refluxul și gazele par aproape imposibil de oprit, însă cu o atenție corespunzătoare și limitarea cantităților de mâncăruri care le pot declanșa, îți vei îmbunătăți considerabil starea de sănătate!