Revista Sănătate

Varicele sunt acelasi lucru cu insuficienta venoasa cronica?

Poate ai auzit sau chiar ai folosit termenii „varice” si „insuficienta venoasa cronica”, deseori in aceeasi propozitie. Insa e important sa stii ca nu trebuie sa ii confunzi, deoarece ei insumeaza caracteristici diferite.

Venele varicoase (varicele) sunt o afectiune foarte frecventa, cu o prevalenta la populatia adulta de 14% (pentru varicele mari) si de 59% pentru teleangiectazii (vase mici de sange, dilatate, aflate sub piele).

Pe de alta parte, termenul „insuficienta venoasa cronica” (IVC) defineste anomaliile functionale ale sistemului venos, care produc simptome avansate precum edemul (acumulare de lichid in spatiile intercelulare ale tesuturilor), modificari ale pielii si chiar ulcere aparute pe picioare.

Ambele entitati, venele varicoase si insuficienta venoasa cronica, pot fi inglobate sau sumarizate sub termenul de „boli venoase cronice”.

Aceste boli venoase cronice includ spectrul complet de anomalii functionale si morfologice ale sistemului nostru venos, dupa cum ne explica expertii.

Cauzele insuficientei venoase cronice
Potrivit bibliografiei de specialitate, insuficienta venoasa este cel mai adesea cauzata fie de cheaguri de sange, fie de varice (vene varicoase).

Cand fluxul sanguin prin vene este blocat, cum se intampla in cazul unui cheag sangvin, sangele se acumuleaza in zona imediata de sub acel cheag, lucru care poate duce la insuficienta venoasa.
In cazul venelor varicoase, valvele din interiorul lor fie lipsesc, fie nu functioneaza cum trebuie, iar din aceasta cauza, sub influenta gravitatiei, sangele se scurge inapoi in venele din picioare, prin valvele deteriorate.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt dilatatii venoase permanente si neregulate. Ele sunt, practic, niste vene care s-au umflat suficient de tare (s-au dilatat) pentru a putea fi vazute pe picioare. Aceasta tulburare afecteaza venele superficiale, care se afla cel mai aproape de piele.

Venele afectate de varice sunt vizibile, ies in relief, sunt albastre si foarte dilatate, arata ca niste umflaturi intortocheate si rasucite situate sub piele. Ele afecteaza atat femeile, cat si barbatii si reprezinta o afectiune cu o componenta genetica, putand fi „mostenite” in familie.

Varicele sau venele varicoase apar cand sangele in exces se acumuleaza in venele superficiale din picioare. Statul in picioare sau statul pe scaun pe perioade lungi de timp poate cauza acest lucru, crescand presiunea din peretii venelor (hipertensiune venoasa). Aceasta presiune a sangelui dilata si intinde vena, slabind in acest fel valvele interne „cu sens unic” care se afla in interiorul ei si care se deschid pentru a lasa sangele sa circule si care, totodata, se inchid pentru a impiedica sangele sa curga inapoi din directia din care a venit.

Cand aceste valve sunt slabite sau deteriorate, sangele poate sa nu mai circule asa cum ar trebui si se acumuleaza in venele tale, facandu-le sa se dilate.

Ce este insuficienta venoasa cronica?
In mod similar cu varicele pe care le observam in cazul venelor superficiale, insuficienta venoasa cronica (IVC) este o afectiune care are loc cand sangele se acumuleaza in venele superficiale si in venele profunde din picioare. Insuficienta venoasa cronica poate sa apara cu sau fara prezenta varicelor.

Aceasta afectiune se dezvolta atunci cand presiunea sangelui din interiorul venelor este anormal de mare (vorbim aici de o hipertensiune venoasa). Insuficienta venoasa cronica poate sa apara dupa ce venele au fost deteriorate de leziuni sau de cheaguri de sange.

Persoanele cu insuficienta venoasa cronica au, adeseori, o combinatie de simptome.

Simptomele varicelor
Pe langa motivele de ingrijorare de natura estetica pe care le prezinta, venele varicoase pot, totodata, sa produca dureri, suferinte la nivelul picioarelor sau senzatia de oboseala in picioare si pot rezulta in: inflamatii, dureri (zone sensibile), roseata, eruptii pe piele sau crampe in timpul noptii.

Simptomele insuficientei venoase cronice
Simptomele insuficientei venoase cronice includ: umflarea gambelor sau senzatia de apasare sau incordare in muschii gambelor, umflarea gleznelor sau senzatia de picioare obosite, dureri de picioare, iar in cazuri severe, ulcerele venoase pot sa apara in partea de jos a picioarelor.

Ce trebuie sa retii
Pe lista de simptome a insuficientei venoase cronice se afla si varicele sau venele varicoase, insa acest tip de insuficienta poate fi prezenta si in lipsa varicelor. Totodata, varicele sunt un factor de risc pentru dezvoltarea insuficientei venoase.