Revista Sănătate

Cum puteti slabi fara sa reduceti masa musculara. Alimentele pe care trebuie sa le mentineti in regimul alimentar

Cand slabiti, pierdeti atat grasime, cat si parte din pretioasa masa musculara. Cand luati in greutate, in schimb, acumulati doar grasime.

Scaderea masei musculare nu este regretabila doar din punct de vedere estetic. Inseamna, la adevar, mai putina masa activa unde se metabolizeaza grasimea, cu ajutorul miscarii.

Masa musculara este un consumator urias de energie. Iar obiectul oricarei diete este pastrarea acesteia. Si dislocarea doar a tesutului gras. Dupa ani de zile de calcule, medicii au ajuns la concluzia ca minus 500 de kilocalorii din portiile zilnice duc la un rezultat optim.

Dr. Serban Damian, medic nutritionist: “S-a stabilit ca asta ar fi o valoare care sa nu agreseze organismul. Pe de o parte, organismul primeste suficienta energie din alimente, dar si acceseaza tesuturile adipoase”.

In felul acesta, se conserva masa musculara. Minus 500 de kilocalorii zilnic, dar diversitate alimentara. Veti slabi reducand portiile, dar fara sa va autoagresati si cu legume si cu peste, carne ori paste.

Dr. Serban Damian, medic nutritionist: “Regimul chiar daca e de scadere in greutate poate sa fie variat si psihic. E bine pentru ca pacientului nu ii da senzatia ca e pedepsit”.

Prin reducerea cantitatilor, sangele ia din tesuturi grasimile depozit numite trigliceride. Sunt duse apoi in ficat si transformate in glicerol si acizi grasi liberi.

Glicerolul se transforma in glucoza, care circula in sange si hraneste. Acizii grasi liberi, daca procesul de slabire e lent, se distrug si produc energie. Asadar, grasimea de depozit se transforma in energie. Dar niciodata in muschi.

In orice cura de slabire, nu incepeti cu un program de sport.

Maria Spiridon, nutritionist: “Creste senzatia de foame, incercam sa o potolim cu apa, dar asta merge o zi doua, dupa care bineintels ne lasam si de sport si dieta.”

Dupa aproximativ 3 luni de dieta, incepeti un program de sport intensiv. Si niciodata nu renuntati la fructe, legume, cereale integrale, miere.

Maria Spiridon, nutritionist: “O dieta adecvata e o dieta care sa nu contina carbohidrati. Complet gresit! Pentru ca atunci cand facem efort fizic avem nevoie deglicocen muscular, care se asigura din carbohidrati complexi.”

Mai exact, miscarea consuma glucoza, adica zaharul din sange. Asadar, aveti nevoie de carbohidrati in alimentatie, cereale integrale, legume, fructe, miere, ca sa conteze tocmai programul de sport.