Revista Sănătate

Totul despre infecții oculare, pornind de la procesul de depistare, tratare și vindecare !

Infecțiile oculare apar din cauza bacteriilor, virușilor, ciupercilor, alergiilor sau orice alt iritant care invadează orice parte a globului ocular sau a zonei înconjurătoare a acestuia.
Persoanele care poartă lentile de contact prezintă un risc mai mare pentru infecțiile oculare datorate scăderii oxigenului la nivelul corneei și acumularea de bacterii sau fungice atunci când lentilele nu sunt curățate și dezinfectate corespunzător !

Exemple de infecții datorate virușilor sau bacteriilor
1.Conjunctivita este o inflamație sau umflare a conjunctivei. Conjunctiva este stratul subțire transparent de țesut care liniilează suprafața interioară a pleoapelor și acoperă partea albă a ochiului.
Denumit și ochiul roz este foarte frecvent întâlnit printre copii și este extrem de contagios. Se poate răspândi cu ușurință prin contactul direct cu mâinile care au fost în contact cu virusul infecțios. Conjunctivita virală se poate răspândi chiar prin strănut și tuse.

Unele dintre simptomele conjunctivitei sunt: ​​decolorare roz la alb în ochi, senzație de mâncărime sau senzație de arsură în ochi, rupere excesivă, pleoape umflate, sensibilitate crescută la lumină și infecții mai grave, descărcare.

2. Keratita ( Infecția corneană)
Keratita este termenul medical pentru inflamația corneei. Corneea este lentila cea mai exterioară a ochiului care acoperă irisul, pupila și camera anterioară.
Aceste infecții sunt dureroase și vor determina ochii să devină roșii și vederea încețoșată. Este posibil chiar să mergeți orb dacă infecția este lăsată netratată.

3. Stye (obum pe pleoapă)
Un stye (ahk.a hordeolum) este o bucată mică, dureroasă care crește în interiorul sau în exteriorul pleoapelor. Cauzată de bacteriile stafilococice, această infecție oculară poate dura câteva zile înainte ca aceasta să explodeze și să se vindece.

4. Blefarita
Blefarita este o inflamație a pleoapelor cauzată de înfundarea glandelor de ulei situate aproape de baza genelor.
Unele dintre simptomele de blefarită sunt: ​​ochi roșii, ochi roșii, senzație de arsură sau înțepătură în ochi, pleoape pufoase, cruste, pleoape grase și lipite, sensibilitate la lumină și chiar pierderea genelor.
Infecție oculară se tratează cu antibiotic, picături pentru ochi, unguente sau comprese. În unele cazuri severe, pot fi prescrise și picături de ochi antivirale sau picături de ochi steroizi.

Potrivit unui articol despre Drugs.com despre un studiu privind antibioticele pentru ochi:

Studiul a constatat că expunerea continuă la anumite antibiotice (fluorochinolone si azitromicina) este asociată cu creșterea bacteriilor rezistente la medicamente, cunoscute sub numele de stafilococi coagulaza-negativi (SNC). Mai exact, 81,8% din probele de SNC luate din ochii tratați au apărut rezistent la cel puțin trei antibiotice, iar 67,5% au apărut rezistente la cel puțin cinci antibiotice.