Revista Sănătate

Bromelaina, unul din factorii principali pentru prevenirea cancerului!

O zicală veche spune : „Când mănânci ananas, ananasul te mănâncă și pe tine”, așa și cu cancerul…
Poveste cu „ananasul care te mănâncă” este adevărat. Când consumați ananas, bromelaina prezentă în sucul și pulpa începe să rupă proteinele țesuturilor gurii. Dizolvă limba și obrajii, în principiu.
Termenul „bromelain” este relativ nou (doar puțin peste 100 de ani), localnicii din America de Sud și Centrală își valorifică beneficiile de-a lungul secolelor. Și este folosit pe scară largă și acum!

Bromelina Împiedică cancerul și ucide celulele canceroase existente, această enzimă pare să reducă în mod semnificativ riscul de dezvoltare și viteză de progresie, precum și uciderea unor celule tumorale în aceste tipuri de cancer:
– gastric și cancer de colon
– cancerul canalului biliare (cholangiocarcinom)
– cancer mamar
– cancer de piele
– cancerul gurii
– brain cancer (gliom)

Iată câteva dintre beneficiile bromelaninei
1. Are proprietăți antiinflamatorii
Bromelaina poate suprima în mod semnificativ inflamația prin blocarea acestei enzime COX-2. La fel ca medicamentele convenționale, cum ar fi ibuprofenul și aspirina, dar fără efectele secundare toxice!
Acest efect antiinflamator va fi deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de inflamații cronice ale intestinului, cum ar fi:
– boala Crohn
– colită ulcerativă
– ulcerul peptic
2. Elimină efectiv osteoartrita este eficient pentru reducerea inflamației la 103 pacienți cu osteoartrită.
3. Îmbunătățește toate aspectele sistemului imunitar, celule imune ucid virușii și bacteriile care intră în organism, modulează inflamația și chiar ucid celulele canceroase.
4. Împiedică coagularea sângelui
5. Ajută la diaree, bromelaina este capabilă să împiedice ca unele bacterii, cum ar fi Escherichia coli (E. coli).
6. Poate ajuta la scăderea în greutate
7. Reduce durerea și umflarea după îndepărtarea dinților, bromelaina poate ameliora semnificativ senzațiile neplăcute după îndepărtarea dinților chirurgicali în aproximativ 70% din cazuri.

Un studiu vechi din 1997 a arătat că chiar și astfel de doze uriașe precum 12 grame de bromelaină pe zi nu duc la nici un fel de toxicitate.