Revista Sănătate

Menopauza: cand se instaleaza si care sunt primele semne ale acesteia

Menopauza nu este o boala, este un procedeu natural, o schimbare sau un fenomen fiziologic intalnit la toate femeile. In medie, menopauza este asteptata intre 40 si 55 de ani. Potrivit studiilor, in Romania femeile ating in medie varsta de 49 de ani pana simt transformarile specifice menopauzei.

Diagnosticul de menopauza se pune dupa un an de la observarea ciclurilor menstruale sau mai bine spus, a lipsei acestora. Menopauza poate fi si precoce si tardiva, insa doar dupa 12 luni se poate stabili daca aceasta s-a instalat in organismul dumneavoastra.

Cum ne dam seama si care sunt primele semne ale menopauzei:
– Bufeurile – peste 30% din femeile care sunt la menopauza acuza stari de cladura excesiva care le sufoca in partea superioara a abdomenului, ridicandu-se pana la gat si cap. Acestea pot aparea la intervale regulate.
– Cresterea in greutate – o data ajunse la menopauza, femeile tind sa se ingrase aproximativ 5-7 kilograme. Explicatia aceasta ar fi legata de factorii hormonali, insa deseori este favorizata si de stilul de viata al fiecareia dintre noi. Veti observa cum dupa menopauza va va fi mult mai greu sa slabiti.
– Tulburari ale starii de spirit: simptomele acestea probabil le cunosteati din perioada menstruala, insa si acum va veti confrunta cu schimbari bruste de stari. Veti trece brusc de la stari de euforie la stari de neliniste, usoara depresie, schimbari temperamentale. Insomnia din nou este un factor, impreuna cu diminuarea orelor de somn de care aveti nevoie. In cazul in care depresia va afecteaza activitatile zilnice, va recomandam un control medical. Aceste stari vor putea fi tinute sub control cu usurinta prin tratamentul adecvat.

Controalele medicale in aceasta perioada de tranzitie sunt mai mult decat recomandate.