Revista Sănătate

Cercetătorii de Universitatea Națională din Singapore creează piele electronică rezistentă la apă cu abilități de auto-vindecare

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) s-a inspirat din nevertebrate subacvatice, cum ar fi meduzele, pentru a crea o piele electronică cu funcționalități similare.

La fel ca o meduza, pielea electronică este transparentă, elastică, sensibilă la atingere și auto-vindecătoare în medii acvatice și ar putea fi folosită în totul de la touchscreen-uri rezistente la apă până la roboți moi acvatici.

Asistentul profesorului Benjamin Tee și echipa sa din cadrul Departamentului de Științe și Ingineria Materialelor de la Facultatea de Inginerie NUS au elaborat materialul împreună cu colaboratorii de la Universitatea Tsinghua și de la Universitatea din California Riverside.

Echipa a 8 cercetători a petrecut mai mult de un an de dezvoltare a materialului, iar invenția sa a fost înregistrată pentru prima dată în revista Nature Electronics la 15 februarie 2019.

Materiale auto-vindecătoare transparente și impermeabile pentru aplicații variate

Asst Prof Tee a lucrat pe piele electronice de mulți ani și a făcut parte din echipa care a dezvoltat primele senzori de piele electronice care se auto-vindecă vreodată în 2012.

Ei au reușit în acest efort prin crearea unui gel constând dintr-un polimer pe bază de fluorocarbon cu un lichid ionic bogat în fluor. Atunci când sunt combinate, rețeaua de polimeri interacționează cu lichidul ionic prin interacțiuni foarte reversibile ion-dipol, ceea ce îi permite să se auto-vindece.

Un alt avantaj al acestei piele electronică de auto-vindecare este potențialul de reducere a deșeurilor. Asist Prof Tee a explicat: „Milioane de tone de deșeuri electronice provenite de la telefoane mobile, tablete, etc. sunt generate anual în fiecare an. Sperăm să creăm un viitor în care dispozitivele electronice fabricate din materiale inteligente pot efectua funcții de autoreparare pentru a reduce cantitatea de deșeuri electronice din lume. „