Revista Sănătate

9 obiceiuri zilnice care îți distrug rinichii. (Majoritatea oamenilor le ignoră)

Bei foarte multă cafea şi ai prostul obicei să amâni mersul la toaletă? Aceste obiceiuri banale îţi distrug rinichii în timp. Descoperă şi alte greşeli care afectează sănătatea rinichilor tăi!
Rinichii au un rol esenţial în corp, de la eliminarea eficientă a toxinelor, producerea urinei, absorbţia mineralelor până la producerea urinei şi filtrarea sângelui.

Majoritatea organelor din corpul nostru depind de buna funcţionare a rinichilor, de aceea trebuie să ai grijă de sănătatea lor. Potrivit specialiştilor, bolile de rinichi sunt silenţioase şi se dezvoltă în timp, fiind de preferat să faci tot ce-ţi stă în putinţă pentru a-i proteja de îmbolnăviri.

Unele obiceiuri zilnice pe care le considerăm adesea banale pot să-şi pună amprenta asupra sănătăţii rinichilor şi să le afecteze buna funcţionare în timp. Iată ce greşeli faci zilnic şi care îţi distrug încet rinichii:

1. Nu bei suficientă apă

Cel mai important rol al rinichilor este acela de a filtra sângele şi de a ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Dacă nu consumi suficientă apă în fiecare zi, toxinele se acumulează şi rămân în organism, afectând activitatea tuturor organelor.

2.Mănânci sărat

Chiar dacă o cantitate mică de sare este esenţială pentru întregul organism, foarte multe persoane ajung să o depăşească şi să consume zilnic prea multă sare. Acest lucru este deosebit de dăunător pe termen lung, deoarece generează o creştere a tensiunii arteriale şi o presiune foarte mare asupra rinichilor.

3. Bei prea multă cafea

La fel ca sarea, cafeaua consumată în exces poate să îţi distrugă rinichii. Consumul exagerat de cafea generează o creştere a tensiunii arteriale şi acest lucru stresează foarte mult rinichii.

4. Consumi prea mult zahăr

Studiile arată că zahărul are un rol nociv pentru sănătatea rinichilor. Potrivit cercetărilor, se pare că persoanele care obişnuiesc să consume zilnic băuturi carbogazoase vor prezenta protine în urină, care este un prim semnal că rinichii nu funcţionează cum trebuie.

5. Ai lipsă de magneziu

Se pare că o dietă bogată în fructe, legume, zarzavaturi şi verdeţuri are un rol important în menţinerea sănătăţii rinichilor. Atunci când corpul suferă de pe urma unor deficienţe, cum ar fi lipsa de vitamina B6 şi magneziu, există un risc mai mare de a suferi de pietre la rinichi sau de insuficienţă renală, avertizează specialiştii.

Prin urmare, o dietă echilibrată şi compusă din alimente integrale este cea mai bună pentru a-ţi proteja rinichii de îmbolnăvire.

6. Consumi prea multe proteine animale

Un consum exagerat de proteine animale, în special carne roşie şi mezeluri, poate să afecteze buna funcţionare a rinichilor pe termen lung. Cu cât vei consuma mai multe proteine animale cu atât rinichii tăi vor avea mai mult de lucru, iar acest obicei îi va predispune la îmbolnăvire.

7. Nu dormi suficient

Ştim că somnul este crucial pentru întregul organism, însă ştiai că şi rinichii au de suferit dacă nu acorzi importanţa cuvenită somnului? În timpul somnului, rinichii se odihnesc şi se regenerează, prin urmare este foarte important să dormi suficient în fiecare noapte (7-8 ore, în funcţie de necesităţile fiecăruia).

8. Ai obiceiul să amâni mersul la toaletă

Când eşti prinsă cu munca este foarte uşor să amâni mersul la toaletă atunci când trebuie şi se întâmplă adesea să te abţii până când termini ce ai de făcut. Acest obicei nu este deloc sănătos pentru rinichi, deoarece creşte presiunea urinei şi se pot ajunge în timp la probleme serioase precum insuficienţa renală, litiaza renală şi incontinenţa renală.

9. Exagerezi cu alcoolul

Dacă bei un pahar cu vin roşu sau o bere din când în când, efectul alcoolului nu este atât de nociv asupra ficatului şi a rinichilor. Însă, atunci când consumi zilnic alcool şi exagerezi cu cantităţile, alcoolul va avea un impact foarte puternic pentru buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor.