Revista Sănătate

Deci, ce alimente conțin lectine? Sunt lectine rău pentru tine, sau este totul doar hype? Hai să intrăm și să aflăm.

Lectinele sunt o familie mare de proteine ​​care se găsesc pe tot parcursul alimentării, dar sunt în mod obișnuit comune în cereale și leguminoase. Lectinele din alimente se leagă de carbohidrați, formând glicoproteine. Aceste glicoproteine ​​efectuează multe funcții în organism, de la reglarea sistemului imunitar la menținerea nivelurilor de proteine ​​din sânge sub control.

Totuși, consumarea prea multor lectine poate avea efecte adverse asupra sănătății, unele cercetări arătând că acestea pot provoca simptome adverse cum ar fi vărsăturile și diareea și pot contribui, de asemenea, la intestinul inflamat și pot provoca alterarea funcției imunitare.

Din fericire, există multe modalități de a reduce conținutul de lectină al alimentelor fără a merge pe o dietă fără lectină sau pentru a limita sever aportul dumneavoastră cu totul. Gătirea, germinarea, înmuierea și fermentarea alimentelor tale pot reduce concentrația de lectină pentru a contribui la o mai bună sănătate.

Lectinele sunt, de asemenea, implicate în reglarea imunității, iar unele cercetări indică faptul că acestea pot avea și proprietăți antimicrobiene. De fapt, s-au dovedit a fi eficiente împotriva mai multor tipuri de bacterii, inclusiv tulpinile care cauzează infecții stafilococice și E. coli. Lectinele pot, de asemenea, ajuta la combaterea fungiilor și a infecțiilor virale, prin studii in vitro care sugerează că acestea pot ajuta la blocarea creșterii ciupercii specifice responsabile pentru infecțiile cu drojdie.

Studii arată, de asemenea, că anumite lectine ar putea avea și proprietăți anticanceroase. Conform unei revizuiri din 2015 din China și publicată în Proliferarea celulară, lectinele din plante pot modifica expresia celulelor imunitare specifice și pot modifica căile de semnalizare pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase și la blocarea creșterii tumorilor.

Acestea fiind spuse, există unele dezavantaje definite asociate cu consumul de lectină, de asemenea, în special când vine vorba de legătura dintre lectine și inflamație.

Ele sunt greu de digerat și consumarea unor cantități mari poate deteriora peretele intestinal și poate duce la sindromul intestinului scurs, o afecțiune caracterizată prin creșterea permeabilității intestinului. Acest lucru duce la scurgerea substanțelor din intestine în sânge, provocând inflamație larg răspândită în organism.

Lectinele acționează ca antinutrienți, ceea ce înseamnă că pot interfera cu digestia și absorbția alimentelor, sporind riscul de deficiențe nutriționale.

În plus, deoarece lectinele sunt implicate și în reglarea sistemului imunitar, unele dovezi – inclusiv un studiu realizat în cadrul Departamentului de Sănătate și Exerciții din Colorado State University, publicat în Jurnalul Britanic al Nutriției – arată că aceștia ar putea juca un rol și în autoimun cum ar fi artrita reumatoidă.  Condițiile autoimune sunt rezultatul sistemului imunitar care atacă celulele sănătoase din organism, rezultând simptome precum inflamația, oboseala și durerea cronică.

În plus, consumarea prea multor lectine poate provoca, de asemenea, efecte secundare mai grave, inclusiv probleme digestive. Consumul de boabe neprelucrate, de exemplu, poate provoca intoxicații cu lectină și gastroenterită, o afecțiune care produce simptome precum greață, vărsături, crampe și diaree.

10 alimente bogate în lectine:

1.Cartofi

2.Vânătă
3.Boabe de soia
4.Linte
5.Ardei
6.Germene de grâu
7.boabe de fasole roșie
8.mazăre
9.roșii
10.arahide

Semne de prea multe lectine

Consumul de cantități mari de lectine poate provoca o gamă largă de efecte secundare adverse și poate fi chiar legată de probleme cum ar fi sindromul de scurgere a sângelui și anumite condiții autoimune. Iată câteva din cele mai frecvente simptome care pot apărea în cazul consumului exces de lectină:

Balonare
Oboseală
Dureri articulare
Gaz
Discomfort stomacal
Vărsături
Diaree
Constipație
Schimbarea pielii

Condițiile autoimune pot fi, de asemenea, legate de un aport ridicat de lectine.

Dacă suferiți de afecțiuni cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau tulburarea intestinală inflamatorie, reducerea aportului de lectine prin gatirea corectă a alimentelor poate ajuta la ameliorarea simptomelor.