Revista Sănătate

Pulsul normal, care este valoarea ideală

Pulsul arată de câte ori pe minut bate inima noastră și depinde de mai mulți factori. Pulsul mare sau mic nu reprezintă neapărat o problemă cardiacă.

Definiția completă a pulsului este mișcarea fiziologică ritmică de dilatare și de contractare a pereților arterelor, determinată de creșterea volumului de sânge pompat de inimă. Există mai multe zone ale corpului în care putem măsura pulsul, cum ar fi încheieturile mâinilor (pe linia degetului mare) zona gâtului (artera carotidă), axilă, inimă, tâmple (artera temporară).

Mai poți măsura și în zona inghinală (artera femurală), fața internă a brațului (artera brahială), pe fața dorsală a piciorului (artera apedioasă) sau în spatele genunchiului (artera poplitee). Nu trebuie să fim medici pentru a ne monitoriza pulsul.

În popor, pulsul mai este cunoscut și sub denumirea de pulsul inimii. Nu trebuie să avem la-ndemână un ceas smart sau alt aparat ce ne poate oferi aceste date, pentru a estima în mod corect ritmul cardiac.

Trebuie să punem degetele (arătător și mijlociu) pe una dintre aceste zone și să măsurăm numărul de bătăi pe minut. După ce am identificat artera și simțim pulsațiile, înainte de a începe numărătoarea, trebuie să fim atenți și la ritmicitate (dacă pulsul este ritmic sau aritmic) sau la viteză (ritm alert sau nu).

Valorile pulsului ne pot dezvălui informații importante referitoare la starea noastră de sănătate. De aceea, este recomandat să ne măsurăm periodic ritmul cardiac, conform ehealtromania. Pulsul crește odată cu nivelul activității fizice, de aceea medicii recomandă măsurarea în stare de repaus.

Momentele ideale pentru a afla valoarea corectă sunt în general după odihnă (dimineața) sau la 10 minute după ce am încetat orice activitate fizică, când suntem liniștiți și relaxați.

Un puls normal variază foarte mult de la o persoană la alta. Trebuie să ținem cont de vârstă, de activitatea fizică desfășurată, de confortul termic, de greutatea corporală, de medicamentele pe care le luăm, de poziția corpului și chiar de starea emoțională sau nivelul de stres.

Pulsul normal în cazul unui adult sănătos, în stare de repaus, este de 60 – 100 bătăi pe minut. Este normal ca atunci când suntem relaxați să existe o valoare mai scăzută a pulsului. În cazul nou-născuților, pulsul normal este de 70 – 190 bpm (bătăi pe minut), iar la bebeluși, un puls normal poate ajunge și la 160 de bătăi pe minut.

La copii între 1 an și 5 ani, ritmul cardiac normal este de 8 – 120 bpm. La copii de peste 6 ani, pulsul normal presupune valori de 70 – 100 bătăi pe minut. Pentru vârstnici, pulsul normal este mai scăzut și poate ajunge și sub 60 de bătăi pe minut.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. Vezi aici ofertele lunii aprilie