Revista Sănătate

Ateroscleroza, principala cauza de deces in tarile dezvoltate

In Statele Unite ale Americii, unul din sase decese este cauzat de ateroscleroza coronariana. Nici in restul tarilor dezvoltate situatia nu este mai roz, ateroscleroza fiind una dintre cele mai raspandite afectiuni cardiace.

Pentru a constitui o baza suficient de solida pentru studiul afectiunilor cardiace, cercetatorii americani au colectat date privind gradul de risc, diagnosticarile si gradul de mortalitate legate de ateroscleroza coronariana.

Studii realizate recent in cadrul Saint Luke’s Mid America Heart Institute ridica un semnal de alarma in privinta zaharului, ca agent ce poate cauza sau agrava bolile cardiace. Specialistii au analizat in detaliu alimentatia pacientilor in diferite stadii ale bolii, concluzia fiind ca zaharul rafinat, sub diverse forme, influenteaza mai mult declansarea si evolutia bolilor cardiace coronariene decat grasimile saturate.

Cercetatorii sustin ca, desi grasimile saturate, considerate pana acum o cauza principala pentru afectiunile cardiace, au si ele un aport substantial, zaharul ar putea fi mult mai periculos. Mai mult decat atat, se pare ca de-a lungul timpului s-a creat o confuzie in privinta alimentatiei pacientilor, fiindca majoritatea alimentelor daunatoare care contin grasimi saturate in cantitati mari contin, de asemenea, si zahar.

Atunci cand vorbim despre zaharurile daunatoare, nu ne referim la cele naturale, pe care le gasim in fructe si care, consumate in cantitati moderate, nu prezinta un risc. In schimb, zaharul rafinat, cum este cel clasic, pe care il cumparam din magazine, precum si unii indulcitori, cum este cel din sirop de porumb, sunt periculoase fiindca ne afecteaza organismul pe mai multe nivele.

De exemplu, consumarea acestor zaharuri poate duce la rezistenta la leptina, un hormon-cheie in mentinerea greutatii normale a corpului. De aici este doar un pas pana la obezitate, un factor de risc pentru afectiunile cardiace.

In plus, zaharul rafinat in exces deregleaza functiile hepatice si poate duce la steatoza hepatica non-alcoolica, ficatul gras fiind mai periculos pentru sanatatea inimii chiar si decat diabetul sau hipertensiunea.

Daca privim in ansamblu, printre efectele periculoase ale consumului regulat de zahar se numara:
• cresterea colesterolului total,
• influentarea valorilor trigliceridelor,
• influentarea valorilor acidului uric si valorilor colesterolului LDL,
• scaderea colesterolului HDL,
• cresterea rezistentei la insulina,
• si formarea unei tolerante anormale la glucoza.

Riscurile pentru pacienti
Riscurile sunt cu atat mai mari daca ati fost diagnosticat cu afectiuni cardiace, caz in care, pe langa grasimile saturate, si zaharurile ar trebui sa fie eliminate din alimentatie. Pentru a elimina aceste riscuri si pentru a urma un regim alimentar care sa nu va puna viata in pericol, este recomandat sa va adresati unui medic specialist, care sa poata realiza un consult amanuntit.

Ce este ateroscleroza?
Ateroscleroza este o boala vasculara cronica ce afecteaza arterele elastice si musculare de dimensiuni mari si medii, caracterizata de ingustarea si rigiditatea arterelor.

Ateroscleroza reprezinta ingustarea arterelor, cauzata de o depunere de placa ateromatoasa (aceasta placa este alcatuita din aterom, cristale de colesterol LDL, calcifierea exteriorului unor leziuni mai vechi). Ea se mai numeste si arterioscleroza, un termen care inseamna intarirea arterelor. Arterele sunt vasele de sange care transporta oxigenul si nutrientii de la inima ta catre restul corpului.