Revista Sănătate

Tot ce trebuie să știți despre cancerul tiroidian. Aflați semnele și simptomele de care aveți grijă !

Dr. Oz prezintă modul în care funcționează tiroida și efectele pe care le poate avea asupra corpului atunci când nu funcționează corect.

Aflați cum puteți face un test de tiroidian la domiciliu cu Daymond John Neck-Check.
Aceasta este o fereastră modală.

Cancerul tiroidian nu este cancerul cel mai frecvent, dar este vital să știți despre semne și simptome.

Potrivit Societății Americane de Cancer, în anul 2019 se va diagnostica 52.070 de cazuri noi de cancer tiroidian.

Pentru comparație, peste 20.000 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer de sân în 2019.

Cancerul tiroidian are un impact disproporționat asupra femeilor. Sunt aproape de trei ori mai predispuși să dezvolte boala decât bărbații. Iată ce trebuie să căutați și medicul dumneavoastră .

Ce este un nodul tiroidian?
Un nodul tiroidian este o creștere a glandei tiroide. Aproximativ jumătate dintre adulți au, de fapt, un nodul tiroidian până la vârsta de 60 de ani. Doar cinci la sută din ele pot fi simțite, iar restul sunt atât de mici încât pot fi detectate doar prin ultrasunete. Vestea bună este că peste 90% din ele sunt benigne.

Cât de des se transformă nodulii tiroidieni benigni în cancer?
Nu știm numărul exact, dar pe baza datelor pe care le avem, pare să fie foarte scăzut.

Într-un studiu amplu privind modificările nodulilor benigni de peste cinci ani, doar 0,3 la sută au devenit cancer.

Cât de comună este cancerul tiroidian?
Cazurile de cancer tiroidian au crescut încet în ultimul deceniu, dar în comparație cu alte tipuri de cancer este relativ neobișnuit. Cancerul tiroidian reprezintă doar aproximativ trei procente din toate cazurile de cancer nou.

Femeile au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer tiroidian decât bărbații.

Care sunt simptomele cancerului tiroidian?
– o bucată în gât, uneori crescând rapid
– umflarea gâtului
– durerea din față a gâtului, uneori ajungând până la urechi
– răgușeală sau alte schimbări de voce care nu dispar
– probleme de înghițire
– probleme de respirație
– o tuse constanta care nu se datorează unei răceli

Care este prognosticul pentru cancerul tiroidian?
Cele mai multe tipuri de cancer tiroidian au un prognostic foarte bun. De fapt, supraviețuirea de cinci ani pentru cancerul tiroidian este de peste 98%.

Asta pentru că majoritatea cancerelor tiroidiene sunt ceea ce noi numim „bine diferențiate”, ceea ce înseamnă că nu s-au schimbat prea mult de la celulele tiroidiene pe care le-au început, așa că nu au tendința de a se răspândi. Cel mai frecvent tip de cancer tiroidian este numit cancer papilar și crește foarte, foarte lent. Când se găsește cancerul papilar tiroidian și nu se răspândește deloc, supraviețuirea de cinci ani este practic de 100%.

Cum se trateaza cancerul tiroidian?
Tiroidianul care nu se răspândește dincolo de tiroidă este, de obicei, tratat cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta celulele canceroase. Un chirurg va elimina de obicei fie jumătate, fie tot, din glanda tiroidă. Chirurgia singură este adesea suficientă, dar în unele cazuri, iodul radioactiv poate fi administrat după o intervenție chirurgicală pentru a elimina în continuare celulele canceroase. Deoarece tiroida este de obicei eliminată, mulți oameni vor trebui să ia hormonul tiroidian după intervenție chirurgicală.

Aveți nevoie de o gardă tiroidiană în timp ce obțineți o mamogramă?
Dacă ați purtat vreodată un șorț de plumb în timp ce obțineți o radiografie, este posibil să fi observat că unele sunt echipate cu o clapetă care poate acoperi gâtul. Aceasta protejează glanda tiroidă de orice radiație potențială care provine de la aparatul cu raze X.

Multe studii au analizat dacă acest lucru este sau nu necesar în timpul unei mamografii. Consensul general este că cantitatea de radiații la care este expusă tiroida în timpul unei mamografii este foarte scăzută și probabil nu crește riscul de apariție a cancerului tiroidian.

Prin urmare, utilizarea unui dispozitiv de protecție a tiroidei nu este necesară. De fapt, un studiu a constatat că folosirea unui dispozitiv de protecție a tiroidei poate crește probabil șansa de a vă repara mamografia, ceea ce ar putea să vă expună la radiații și mai mult.